Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Elisabeth Olsson, Lantmäteriet, säger i klippet att man har beredskap för problemet med de enskilda vägarna. Foto: Anders Hansson, SVT

Herrelösa vägar i Siljansområdet – Ingen tar ansvar för vägreparationer

Publicerad

Leksand tvingas spara pengar. Något som gör att kommunen nu inte vill gå in med pengar till reparationer av vägar man inte äger. Det påverkar bland annat underhållet av de enskilda vägar där det inte längre finns aktiva vägföreningar.

Det är krisen i den kommunala ekonomin som gjort att bland annat Leksands kommun vill slippa laga vägar som egentligen inte är deras. Problemet är bara att genom åren har många vägföreningar somnat in, och på sina håll vet ingen ens vem som äger vägen.

På ett möte i Mora mellan kommuner och vägföreningar i Siljansområdet i förra veckan kom frågan upp om att Lantmäteriet behöver klargöra vem som äger vissa vägar så att vägföreningarna där kan återupplivas.

– Jag kan tänka mig att det ser ut så här i fler kommuner än i Leksand, men hittills är det Leksands kommun som vi har haft en dialog med och som har kommit in med en ansökan, säger Elisabeth Olsson på Lantmäteriet i Gävle.

I många fall måste nu Lantmäteriet göra nya så kallade förrättningar, för att bestämma vilka fastigheter som ska ingå i vägföreningen och hur kostnaden ska fördelas emellan dem. Ett arbete som kan ta tid, men Lantmäteriet tror sig ändå ha resurser för det.

– Vi har inte sett något ökat söktryck för närvarande, men vi för en kontinuerlig dialog. Skulle det uppstå högre tryck försöker vi stärka våra medarbetare med kompetensutveckling så att vi kan handlägga den här typen av ärenden, säger Elisabeth Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer