Mikael Rosenson (t.v.) och grannen Roger Hedh fann det avgörande spåret när de hittade 2-årige Olivers strumpa. Foto: Bodil Ljungberg/SVT, Privat

De hittade strumpan som ledde polisen till den försvunna pojken

Uppdaterad
Publicerad

En liten flerfärgad strumpa, märkt med tvååringens efternamn, kan ha varit ledtråden som gjorde att pojken som försvann under torsdagskvällen, hittades.

– Chansen att hitta en liten strumpa rakt ute i skogen är ju väldigt liten, men den finns ju, säger Roger Hedh som tillsammans med grannen Mikael Rosenson fann det avgörande spåret.

Pojken försvann från sin pappa när de var ute på picknick en bit från från bostaden i skogen. Pappan larmade vid 22-tiden, sedan han själv letat efter pojken i omkring två timmar. En stor sökinsats, med hundresurser, polispersonal och helikopter drog igång.

LÄS MER: Tvåårige Oliver tillbaka hos pappa efter försvinnandet

Hörde glassbilen signalera

En av dem som bor i området och som var med i sökandet efter pojken var Roger Hedh. Han märkte att något var på gång i byn när han hörde glassbilen signalera vid 23-tiden på torsdagskvällen. En melodi som är väldigt ovanlig att höra under den tiden på dygnet.

LÄS MER: Tvååring hittad efter sex timmar i skogen

– Jag tror att det var pojkens pappa som sagt att han (pojken) tyckte om den väldigt mycket. Så man provade med att signalera till pojken så att han skulle höra den och komma till den, säger han.

Efter det fick han reda på att det var en pojke som var borta och då beslöt Roger Hedh och hans granne Mikael Rosenson sig för att hjälpa till i sökandet.

– Det var inte så mycket folk där uppe då och letade, så då ville polisen skicka ut oss. Så vi utrustade oss med bättre kläder, lite lampor och så, säger Mikael Ronsenson.

Pojken försvann söder om Mora. En strumpa ledde sedan fram till att pojken hittades. (Strumpan på bilden är inte den som tillhör pojken) Foto: SVT/montage

Hittade en liten strumpa

– Vi gick rakt ut i skogen vid en liten stig där en gammal kraftledning har gått. Där fanns en liten fåra med vatten som vi följde, och där vid kanten låg en liten strumpa, berättar Roger.

Den lilla flerfärgade strumpan var märkt med pojkens efternamn.

– Det var mycket tankar i huvudet då, men det var ju ett spår på var han ungefär kunde vara.

Helikopter letade med värmekamera

När de sedan meddelat polisen om sitt fynd blev alla som var med i sökandet tillsagda av polisen att lämna området.

– Vi fick ett sms från polisen som sa att vi skulle lämna skogen så att helikoptern skulle kunna leta med värmekamera.

LÄS ÄVEN: Polishunden Jessi återfann försvunna Oliver

Alla fick stå ute vid vägen, berättar Roger, för att inte störa polisens arbete och för att invänta en eventuell skallgångskedja.

– När vi hittade strumpan så visste man ju ingenting och det kändes som en lång väntan innan man fick reda på att de hade hittat honom.

Efter sex timmars sökande fick polishelikoptern utslag på sin värmekamera och sedan kunde man styra fram en hundförare till platsen som hittade pojken, något nerkyld men oskadd.

Själv fick Roger reda på att pojken var hittade genom sociala medier.

– Det känns bra, alla hjälptes ju åt och det vara bara slump att vi hittade strumpan, säger Roger Hedh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.