Foto: Polisen Dalarna

Polishunden Jessi återfann Oliver

Uppdaterad
Publicerad

Dala-polisen hyllar nu polishunden Jessi, som efter flera timmars sökande hittade försvunna Oliver i Vinässkogarna utanför Mora.

När sökandet efter Oliver, två år, pågått i flera timmar fann Roger Hedh och grannen Mikael Rosenson från Vinäs ett avgörande spår, en strumpa som var märkt med pojkens efternamn, vilket gav polisen en riktning på var tvååringen kunde befinna sig.

LÄS MER: De hittade strumpan som ledde polisen rätt

Polishunden Jessi fick då ett sökområde strax norr om den påträffade stumpan och började söka längs en mindre bäck/dike, skriver Dala-polisen på sociala medier.

Låg ihopkrupen och sov i en slänt

”Jessi följde upp några stickspår men fortsatte sedan längst diket. Samtidigt fick helikoptern en svag värmesignal från något i skogen i anslutning till diket”, skriver de. 

Hundföraren fick då information om var Oliver skulle kunna befinna sig och forsatte då sitt sökande mot värmesignalen.

LÄS MER: Oliver tillbaka hos pappa efter försvinnandet

”...efter ca 200-300 meters sökandet får PH Jessi kontakt med barnet som ligger hopkrupet och sover i slänten ner till bäcken. De får kontakt med barnet som vaknar och hundföraren kan bära ut barnet från skogen till väntande kollegor som står ute vid vägen för vidare transport till ambulans.”, skriver polisen i Dalarna och kallar polishunden Jessi för hjältinna.

Nya värmekameror gör letandet lättare

På polisens hemsida berättar man också om de nya kamerorna i polisflygets helikoptrar som har gjort det enklare att hitta försvunna personer eller gärningsmän och tar då även upp sökandet efter tvååriga Oliver som ett exempel.

”Kamerorna kan med hjälp av kartbilder hitta den exakta positioneringen vid exempelvis adresser, de har också högre upplösning än tidigare vilket gör att små saker som en påse med narkotika kan ses från luften.”

Polisen har sedan 2016 sju nya helikoptrar som finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Östersund och Boden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.