Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till vattendammen nedanför Väggen i Hundfjället som ska säkra snön till skidbackarna i Sälen – och till myren vid Tandådalen som snart dikas ur. Foto: Skistar, Sofie Lind/SVT

Skistar bygger dammar och snösäkrar i Sälen för nära 300 miljoner kronor

Publicerad

För att kunna lägga snö tidigare utan att torrlägga åar på fjället i Sälen, väljer Skistar att anlägga flera nya konstgjorda dammar som samlar upp vatten vid skidbackarnas fot. Investeringen görs för att säkra snön i Sälen i framtiden.

Tidigare har vattnet till snöproduktionen nästan uteslutande tagits från till exempel Tandån mellan skidområdena Tandådalen och Hundfjället där Skistar har flera skidbackar. Snöläggning sker mot senhösten när det är som lägst med vatten i åarna. Men nu ska vatten ur dammarna tas först.

– De nya dammarna gör att vi kan börja lägga snö med vattnet i dammen först utan att riskera stopp. Det blir mer effektiv snöläggning, säger Tomas Berg, destinationschef på Skistar i Sälen.

Investerar för 300 miljoner kronor i Sälen

Vattendammar är något som finns vid de flesta skidanläggningarna runt om i världen och där Skistars dammsatsning är en del av de runt 300 miljoner kronorna som bolaget investerar i Sälen fram till år mellan år 2021-2027 för att säkra snöproduktionen.

I videon: Följ med till den nybyggda dammen och se även myren som snart dikas ur för nästa dammprojekt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.