Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Se hur mycket snö som finns sparad inför vinterns idrottsaktiviteter. Foto: Patrik Qvicker/SVT

I Idre åker skidåkarna på samma snö år efter år

Uppdaterad
Publicerad

Tack vare en slags konstgjord glaciär är det nu skidpremiär i Dalarna. I Idre åker faktiskt skidåkarna på delvis samma snö – år efter år.

– Ja, det är återbruk här, säger Tommy Halvarsson vid Idre Fjäll.

Det är nu sjätte säsongen som Idre Fjäll fraktar ut stora mängder sparad snö för att kunna öppna anläggningen tidigt under hösten. Och det har lett till att det bildats ett slags konstgjorda glaciärer där delvis samma snö skottats ut på hösten för att sedan fraktas tillbaka igen på våren för att täckas över.

”Ännu viktigare i framtiden”

Idre fjäll har nu kommit fram till att vanlig bark isolerar bättre mot värmen under sommaren än plastdukar som också har använts. Klimatförändringarna kan leda till att det tvingas fram fler sådana här lösningar med evig snö.

– Vi ser ju att det blir varmare på höstarna, färre dagar med kyla så det här kommer att bli ännu viktigare i framtiden, säger Tommy Halvarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.