Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Verksamhetschef Jonas Boström kommenterar mängden snö som produceras på Lugnet under säsongen. Foto: Hannes Forssell/SVT

Gigantisk snöhög ska användas i världscup på Lugnet i Falun – i december

Uppdaterad
Publicerad

En jättelik snöhög upptar just nu större delen av landningsområdet vid hoppbackarna på Lugnet i Falun. Snön ska säkerställa att det kan hållas världscuptävlingar i längdskidor, som planeras gå av stapeln i december.

I vanliga fall produceras runt 18-22 000 kubikmeter snö som sparas på Lugnet. Den räcker till en slinga på drygt en kilometer som brukar läggas ut i november för att kunna erbjuda motionärer tidig skidåkning.

När säsongen kommit igång fortsätter snöproduktionen för att kunna anordna de världscuptävlingar som brukar hållas i Falun i februari eller mars.

Kräver spår i världsklass

Nu planeras världscuptävlingar på Lugnet även i december 2022, som också de kräver spår i världsklass. Men då det inte går att lita på att det blir de minusgrader som behövs för snöproduktion kort inpå tävlingarna så produceras snön nu.

Totalt handlar det om runt 40 000 kubikmeter – alltså dubbelt så mycket som produceras i vanliga fall. Högen täcks sedan med duk och 3-4 decimeter sågspån för att minska avsmältningen.

– Vi tappar kanske 20-30 procent, det beror på hur sommaren blir, säger Jonas Boström, verksamhetschef på Lugnet.

De tidiga tävlingarna i december gör också att det inte blir någon världscup i Falun i februari-mars 2023.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.