Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skidåkare på Lugnet i Falun reagerar över prognosen att vintern kan vara en månad kortare om 70 år. Foto: Anders Hansson/SVT

”Blir ledsen i vinterhjärtat” – skidåkare i Falun om utvecklingen mot färre vinterdagar

Uppdaterad
Publicerad

I Falun kan vintern bli nästan en månad kortare om klimatförändringarna fortsätter i samma takt. Åkare och spårläggare på nationalskidstadion Lugnet oroas över utvecklingen.

Falun hör till de orter som drabbas värst när vintern blir allt kortare. 27 dagar färre vinterdagar beräknas det bli om 70 år om utvecklingen fortsätter i nuvarande takt. Det visar siffror som SMHI tagit fram på uppdrag av SVT Sport.

Men skillnaden mot hur det var förr syns redan nu menar Maria Gräfnings, skidåkare från Falun som åkt på Lugnet sedan barnsben. Hon säger att det tidigare inte var ovanligt att kunna åka längre spår dragna i natursnö under långa perioder.

– När man blev lite äldre och kunde åka 10- och 15-kilometerspåren så gick det att åka i flera månader. Nu är man glad om det går att göra det ett par veckor, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.