Fortsatt högt tryck på IVA i Falun: ”Vi är på gränsen vad vi klarar av hela tiden” – hör intensivvårdschefen Torbjörn Ross. Foto: Lisa Linder Lindberg / SVT

Högt tryck på IVA i Falun trots få coronapatienter

Publicerad

Trots få coronapatienter är det ett fortsatt hårt tryck intensivsjukvården i Falun – då Falu lasarett har gått över till sommarbemanning:

– Det är betydligt mindre patienttryck än det har varit under pandemin, men eftersom halva styrkan nu är på semester så blir det hög belastning, säger Torbjörn Roos, verksamhetschef för operation-, anestesi- och intensivvårdskliniken vid Falu lasarett.

Vårdpersonal har gått på semester efter ett tungt år med coronapandemi.

– Vi ligger ofta på fullbeläggning på intensivvården och då vet man att det när som helst kan komma en patient till som behöver vård. Har man inte plats för patienten, då blir resultatet väldigt allvarligt, säger Torbjörn Roos.

Coronaviruset i Dalarna

Den nationella intensivvårdssamordningen fortsätter även under sommaren. Falu lasarett har redan fått hjälp flera gånger under sommaren för att skicka svårt sjuka patienter till andra regioner när belastningen har varit för stor.

– Det är vår plan B, att skicka patienter till andra sjukhus, om vi inte kan lösa situationen själva, säger Torbjörn Roos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet