Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Aldrig tidigare under pandemin har så många coronasjuka behövt sjukhusvård i Dalarna. Se när ambulanshelikoptern landar med en covidpatient i respirator i Mora. Foto: Ann-Louise Julin /SVT

Här anländer covidpatienten med helikopter – ”Är du vaken? Du är på iva i Mora”

Uppdaterad
Publicerad

Ljudet från helikoptern som landar med ytterligare en covidpatient i respirator från Falun hörs på hela intensivvårdsavdelningen i Mora. Antalet coronapatienter som behöver intensivvård i Dalarna har under den senaste tiden ökat från några enstaka till 16 patienter. Mora tar nu emot smittfria coronapatienter för att avlasta sjukvården i Falun.

– Man jobbar mycket, jobbar extrapass. Är det intensivt här så är det klart man är slut när man kommer hem, säger Cecilia Backsell, undersköterska vid Mora lasarett.

Mora lasarett fick i mitten av mars i år snabbt ställa om och öka intensivvårdsplatserna från fem till sju, då antalet svårt sjuka coronapatienter i Dalarna ökade. Samtidigt tvingas övrig sjukvård dra ner i Mora. Operationer ställs in och vårdplatser stängs då personalen beordras att bemanna covidvården.

”Alla gör sitt yttersta”

Det är ett fortsatt ansträngt läge då rekordmånga behöver vård för covid-19 i Dalarna.

– Det har hänt mycket och händer mycket hela tiden. Alla gör sitt yttersta för att det ska gå bra. Det är klart om det fortsätter länge så kommer man bli trött, men vi kämpar på, säger intensivvårdssjuksköterskan Anna Holén vid Mora lasarett.

Vi har ett uppdrag att skildra hur Dalarna påverkas av pandemin.

Eftersom vården är tungt belastad anser vi att det är viktigt att beskriva situationen och den verklighet som vårdpersonal och patienter nu befinner sig i. Vi överväger noga hur vi arbetar i situationer där risken för smitta finns – oavsett om vi besöker en skola, träffar äldre eller svårt sjuka och vi är noggranna med att värna patienternas integritet.

Det här reportaget har gjorts efter diskussioner med vårdpersonal och utifrån de regler som styr hur vi arbetar journalistiskt. Allt med tanke på att spegla en extrem situation som präglar människors liv i vårt län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet