Carola har kört 2 600 mil extra sedan norska gränsen stängdes – ”Det har varit tufft”

Uppdaterad
Publicerad

Carola Jonsson från Rörbäcksnäs har sedan gränsen mot Norge stängdes kört en omväg på totalt 2600 mil för att ta sig till sitt arbete. I dag fick hon för första gången på över åtta månader åka den betydligt kortare vägen till jobbet.

– Det har varit tufft, säger hon.

Carola arbetar i Långflon i nordligaste Värmland och har normalt två mil till jobbet från hemmet i Rörbäcksnäs i västligaste Dalarna. Men vägen går en liten bit genom Norge, så när norska gränsen stängdes på grund av corona i slutet av januari tvingades hon att köra långa omvägar via små bilvägar genom skogen på den svenska sidan av gränsen för att ta sig till arbetet.

Istället för två mil har Carola rest 8-10 mil extra, enkel resa, varje dag.

– Det har blivit uppemot 16 mil längre varje dag på grusvägar som inte alltid varit de allra bästa, säger Carola Jonsson.

På onsdagsmorgonen fick hon för första gången på över 250 dagar köra den korta vägen via gränsövergången i Kroksätra som var en av alla passager som öppnades vid midnatt.

– Jag har sett fram emot det här, säger Carola Jonsson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.