Feststämning när Norge öppnade gränsen – se firandet från i natt

Uppdaterad
Publicerad

Vid midnatt tågade ett 20-tal svenskar över gränsen till Norge vid gränsövergången i Gränsbo. De firade att Norge vid tolvslaget öppnade alla tidigare coronastängda övergångar.

– Det här är historiskt, säger initiativtagaren René Persson från Rörbäcksnäs.

Norsk personal kom strax innan midnatt till den då stängda gränsövergången för att plocka bort de avspärrningar som funnits där sedan i slutet av januari. På den svenska sidan av gränsen hade en grupp svenskar, bosatta i Gränsbo, Rörbäcksnäs och Grundforsen samlats för att fira öppnandet.

Det blev både spel på näverlur och trumma innan sällskapet prick på tolvslaget gick på ett led över gränslinjen in på norska sidan för att möta några av dem som bor där.

– När man bor så här i gränstrakterna så har man ju familj på båda sidor av gränsen. Nu kan vi äntligen träffas utan en massa krångel, säger René Persson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet