Hon möjliggör en bal för alla

Publicerad

Att sluta nian kan på många håll i Dalarna kosta skjortan, bokstavligt talat. Men tack vare ideella krafter blir avslutningsbalen i Borlänge i år en tillställning för alla.

Inför examen i nian ordnas varje vår en stor bal på Galaxen i Borlänge. Det handlar om ett påkostat arrangemang, där långklänning eller kostym är det som gäller, tillika vackra håruppsättningar, nagelförlängingar och gärna proffssminkning. Det kan handla om kostnader på närmare 7000 kronor för en elev. Men det har fått Christina Stjernlöf i Borlänge att både reagera och agera.

– Redan för ett år sedan började jag fundera över balen och att det kostar så mycket. Jag tänkte att jag har ju en balklänning som bara hänger där hemma. Och genom att jag la ut en förfrågan på Facebook så växte det här och blev riktigt stort, säger hon.

Hundra klänningar

På kort tid har Christina fått in runt 100 klänningar, flera kostymer, skor och asseccoarer som hon nu lånar ut till elever som önskar hjälp. Det handlar om saker som skänkts eller lånats ut. Medina Ališić gick på balen förra året och har nu lämnat in sin klänning med tillhörande väska.

– Det är många i min ålder som vill sälja eller hyra ut sin klänning, men jag tycker att det är onödigt för jag har ändå ingen användning för den. Och jag tycker att man kan hjälpa andra som vill gå på balen, säger hon.

Sminkar och fixar hår

Hittills har runt 15 personer fått hjälp med kläder i Christinas lokal i centrala Borlänge. På själva baldagen den 10 juni har Christina också sett till att erbjuda hjälp med hår, make up och naglar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - ideella krafter på landsbygden

Mer i ämnet