Hon var första kvinnan i mål i Jubileumsvasan – ”Har inte tränat jättemycket”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen startade Vasaloppet:s 100-års jubileum med Jubileumsvasan. För 100 år sedan deltog inga damer, men i helgens lopp stod flera kvinnor på startlinjen och Sofia Lind var den som åkte snabbast.

90 kilometer mellan Sälen och Mora – ospårat, på träskidor och i tidsenlig klädsel. Allt för att efterlikna det första loppet som kördes 1922.

Men en av skillnaderna från 1922 var att i jubileumsloppet deltog också kvinnor. 37 av de 130 åkarna som kom till start var kvinnor, och snabbast i mål var Sofia Lind från Duved. Hon är också den kvinna som vunnit Vasaloppet flest gånger. Fem gånger tidigare har hon varit första kvinna i mål, även om den första gången var innan loppet fick en officiell damklass. Att bli först även i Jubileumsvasan blev en bonus som hon tog på större allvar än hon tänkt.

Vasaloppet 100 år – Jubileumsvasan

– Det är ju så att även om man inte har några ambitioner så är det svårt när man drar på sig nummerlappen att inte köra, sa hon till SVT efter målgång.

Se Sofia Linds målgång i klippet och hör henne berätta om loppet – ”Jag har inte tränat jättemycket”

1923 åkte Margit Nordin som tävlade för IFK Grängesberg som första kvinna Vasaloppet. Efter loppet förbjöds kvinnor att delta – ett förbud som upphävdes först 1981.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet 100 år – Jubileumsvasan

Mer i ämnet