Hör Sveaskogs chef för Dalarna och södra Norrland om hur man tänker inför framtidens skogsbruk och vilka åtgärder som ska genomföras. Foto: SVT

Sveaskogs dalachef om nya miljömål för skogsbruket

Uppdaterad
Publicerad

Statliga Sveaskog lanserade nyss en ny inriktning för hållbart skogsbruk med ambitionen att gå i spetsen för den EU-gemensamma strategin för biologisk mångfald i Sverige. Här berättar chefen för Dalarna och södra Norrland om hur man tänker inför framtiden.

–  Vi vill på ett kraftfullt sätt bidra till att nå de svenska miljömålen, Parisavtalet liksom EU:s biodiversitetsmål. De åtgärder vi nu presenterar syftar till att öka den biologiska mångfalden och stärka motståndskraften mot klimatpåverkan i skogsmarken, sa Sveaskogs styrelseordförande Eva Färnstrand, vid årsstämman nyligen.

En av utgångspunkterna för strategin är enligt Sveaskog att hotet mot världens biologiska mångfald är lika akut som klimathotet och att åtgärder för klimatet inte kan sättas före åtgärder för biologisk mångfald.

”Kan se problem på grund av högre temperaturer”

En skogsmark med en försvagad biologisk mångfald är också mer känslig för klimatförändringar.

– Precis som andra skogsbolag kan Sveaskog se problem på grund av högre temperaturer. Ökade skador vid storm, torka, ökade insektsangrepp, rötskador, svårigheter med grobarhet vid föryngring och fler arter av klövvilt som vandrar längre norrut är exempel. Sveaskog måste klimatanpassa skogen och genomföra åtgärder för en ökad biologisk mångfald , säger Sveaskogs vd Per Matses.

Anders Almäng är chef i södra Norrland och Dalarna. Han berättar i klippet om naturvårdsbränningar, återställande av vattendrag och återställande av dikade kärr och myrar som åtgärder som nu ska genomföras i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.