Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Björklund, verksamhetschef för hälso- och sjukvård i Falu kommun, berättar om lösningen att låta kunder från ett äldreboende flytta in på hotell. Foto: Charlotte Pettersson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hotell blir tillfälligt äldreboende

Uppdaterad
Publicerad
Falu kommun gör nu plats för patienter som färdigbehandlats för covid-19 på sjukhuset, men som inte klarar sig på egen hand.

Kommun och primärvård måste nu ta ett större och tidigare ansvar för patienter som skrivs ut från sjukhuset enligt Johan Björklund, verksamhetschef för hälso- och sjukvård i Falu kommun.

Därför flyttas nu boenden från ett av kommunens vård- och omsorgsboende till ett hotell. Detta för att göra plats för patienter som vårdats för covid19 på sjukhus men som behöver ytterligare hjälp innan de kan få flytta hem eller till annat boende.

”Kan behöva längre rehabiliteringstid”

I dag består boendet av två avdelningar, ett korttidsboende och ett äldreboende. Det är på korttidsboendet som de färdigbehandlade covidpatienterna kommer att få bo.

– Covidpatienter kan behöva längre rehabiliteringstid, det handlar inte om att vi ska bedriva intensivvård, säger Johan Björklund.

Kommunen har skrivit ett avtal med hotell på tre månader, men det kan bli kortare eller längre beroende på hur behovet ser ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer