Foto: SVT/Bengterik Busk

Hovrättens dom mot Sundborn-mannen

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt fastställer Falu tingsrätts dom på 3,5 års fängelse för den 66-årige som förskingrat flera miljoner kronor från bland annat Carl Larsson-gården och Idrottsföreningen i Sundborn.

Det var i slutet av oktober förra året som 66-åringen greps misstänkt för att ha förskingrat pengar från Carl Larsson-gården i Sundborn.

Mannen har i många år anlitats av flera föreningar och företag för att sköta deras ekonomi. Ganska snart stod det klart att det saknades pengar även hos idrottsföreningen och vägföreningen i Sundborn och hos ett antal företag på andra ställen i Dalarna.

Carl Larsson-bedrägeriet

Drygt 8,4 miljoner kronor

Polisutredningen visade att mannen tagit ut sammanlagt drygt 8,4 miljoner från sina uppdragsgivares konton. På Carl Larsson-gårdens konton saknades ca 3,7 mijoner kronor. Mannen har också vid flera tillfällen flyttat pengar mellan de drabbades konton, troligen för att tillfälligt dölja brister.

Mannen åtalades för flera fall av trolöshet mot huvudman och under polisförhören erkände han sina brott. Han har också berättat att han förlorade det mesta av pengarna då han spekulerade i utländska värdepapper.

Under rättegången sa att att han snart var inne i ett ekorrhjul.

– Det är väl som ett spelberoende, som en knarkare som behöver mer, sa han.

Fängelse i tre år och sex månader

Den nionde december förra året dömde Falu tingsrätt 66-åringen till fängelse i tre år och sex månader. Han dömdes för trolöshet mot huvudman. Han dömdes också att betala närmare 6,5 miljoner kronor i skadestånd till de företag och föreningar som drabbats.

Både mannen och åklagaren överklagade domen till Svea hovrätt. Den 66-årige mannen hade suttit häktad sedan han greps i oktober förra året, men han släpptes efter huvudförhandlingarna i Svea hovrätt.

Svea hovrätt gör samma bedömning som tingsrätten av de omständigheter som gör straffvärdet högt. Det rör sig om höga belopp och betydande skador för huvudmännen som drabbats. Mannen har utnyttjat förtroendeställningar som han haft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Carl Larsson-bedrägeriet

Mer i ämnet