Pillan Klebo varnar andra djurägare efter händelsen. Foto: Privat

Hundägaren: ”Matades med något giftigt”

Uppdaterad
Publicerad

”En hund har blivit avlivad på grund av förgiftning”, hävdar ett husdjursföretag i ett inlägg som publicerades på söndagen och nu sprids på Facebook. En ägare, vars hund fick sitta kvar i den öppna bakluckan, ska enligt inlägget ha gått in på en mataffär i Leksand för att handla. När hon kom tillbaka ska hunden ha setts slicka i sig något som legat på fällen i hundburen.

– Ägaren var inne på Hemköp i Leksand, i max 10 minuter, berättar Pillan Klebo som äger ett hundtrimningsföretag i Leksand och som gått ut med varningen i sociala medier.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Hon hade efter händelsen kontakt med hundägaren, som själv inte vill framträda i SVT Nyheter men vill berätta sin historia genom Pillan Klebo. För Pillan har ägaren berättat att bakluckan hade varit öppen för hundens skull, medan hon varit inne och handlat.

– Ägaren hade aldrig sett sin hund slicka så frenetiskt på fällen han brukar ligga på, berättade hon för mig. Det verkade som att hunden just blivit matad med något. Det här är i så fall fruktansvärt för alla hundar i Leksand. Man blir orolig, säger Pillan Klebo till SVT Nyheter Dalarna.

LÄS MER: Veterinär varnas för hundgodis

Enligt ägaren ska hundens tillstånd ha försämrats snabbt efter händelsen. Pillan Klebo säger att ägaren är chockad. Enligt ägaren ska hunden stapplat omkring innan de åkte till Falu djursjukhus.

LÄS MER: Hunden Kogo kan ha förgiftats – via korv på väg

Falu djursjukhus ger inte någon kommentar till händelsen eftersom de inte vill uttala sig i specifika fall. Olle Rydell som är länsveterinär på Länsstyrelsen Dalarna bekräftar dock att symptomen vid förgiftning liknar de som beskrivs av hundägaren:

– Kräkningar är typiska symptom på förgiftning. Glykol till exempel är lite lurigt som smakar sött. Det är ju en form av gift som slår ut njurarna. Rent generellt är min erfarenhet att vinglighet tyder på att de inre organen börjar slås ut till följd av exempelvis glykolförgiftning, säger han.

LÄS MER: Kungsörn attackerade tiken Tikka

Polisen hade under förmiddagen inte mottagit någon polisanmälan om händelsen.

Så gör du om din hund blir förgiftad

– Om man misstänker att hunden kommit i kontakt med någon giftig substans bör man snarast kontakta veterinär

– Exempel på giftiga ämnen är kylarvätska (etylenglykol), russin och vindruvor, samt olika läkemedel.

– Ett av symtomen är akut njursvikt, som uppträder när njurarna plötsligt slutar att fungera, till exempel till följd av förgiftning.

– Symtom på akut njurskada kan komma plötsligt.  Hunden blir svag och trött, äter sämre och får akut ont i buken. Kräkning och diarré är vanligt förekommande. Vid allvarliga fall kan hunden få neurologiska symtom.

Källa: AniCura Falu Djursjukhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.