Arkivbild. Foto: SVT.

Hur fungerar snöröjningen där du bor?

Uppdaterad
Publicerad

Efter en snöfattig inledning på vintern har vädrets makter bjudit på mycket snö de senaste veckorna. Det har lett till hektiska nätter och dagar för snöröjarna, där kommunens prioriteringsordning sätts på prov.

Hur tycker du att snöröjarna lyckas med uppdraget där du bor, eller har du kanske privat hjälp av någon granne med en traktor? Skriv och berätta för oss här nedan, eller läs om hur vissa dalakommuner redovisar på internet var de har snöröjt under natten och varför de prioriterar som de gör.

Borlänges snöröjare har fått både ris och ros av er tittare. Vi har låtit Borlänges driftchef bemöta kritiken och berömmet i videoklippet här nedan. Scrolla ned ytterligare för att komma till chatten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här får era kommentarer om snöplogning svar från Borlänge Energis driftchef Lill Lingström. Foto: Karl Barrsjö/Privat

SVT rapporterade · Hur fungerar snöröjningen där du bor?

Många kommentarer har kommit in den senaste veckan och jag tycker att det är glädjande att se så många som berömmer sina snöröjare. Jag hoppas att de berörda läser och tar åt sig.

Nu stänger vi chatten för den här gången.

SVT · Alfred Jakobsson

Jag vill ge en ros till den som plogar vägen mellan Leksand via Tibble till Sågmyra.
Jag vet inte om det är samma som skött den i flera år, men vi som bor här i Tibble har länge tyckt att plogningen sköts fantastiskt bra.

Yvonne Hammargren

Här i Smedjebacken fungerar snöröjning väldigt bra! Även när det har snöat

Rolf

Det plogas tillräckligt, men ofta mycket snö kvar på vägen! Och salt i mycket snö blir ju modd, mycket farligare än vitsnö dåliga plogar och dåligt betat är orsaken! Gamla Vägverket hade riktigt bra plogar på 70-80 talet med gummiskär hade fungerat utmärkt på vår dubb spåriga vägar!

Bosse före detta chaufför och plogbills förare!

Snöröjningen fungerar nog så bra den kan för den utlagda pengen. Dock finns mycket att önska på resultatet! Vägarna sköts inte bra och nollvisionen verkar svårare att uppnå. #vadfanfårjagförpengarna

Björn

Undrar varför man alltidgör det på nätterna. Man vaknar ju.

Mm

Upphandlingarna från både stat och kommun är krånglig och förutsätter en stor administrativ kunskap snarare än praktisk kunskap i själva utförandet.
Det är enbart de stora företagen som får alla kontrakt och sedan försöker de på olika sätt att pressa de små företagen/åkare att snart jobba gratis

Erik

Oftast läggs snövall i infarten, mest på en sida, min, dessutom trycks snö mot staketet som riskerar att gå sönder och i korsningen är den så hög att man måste köra ut i halva vägen för att se om det kommer någon bil.... Borlänges norra delar
Anna

Anna

I Malung, Lärarvägen-Malungshemsvägen läggs snö upp på parkeringar i korsningar ,som hindrar sikten.Många incidenter har inträffat där bilarna är nära att krocka.

Erik Stjärna

Nu får ni rycka upp er och ta tag i gångvägar och cykelbanorna runt om i Borlänge, det ligger snöhögar på fel ställen, oplogade trottoarer, dåligt sandat och halt för dem äldre och cyklister, borde kommunen inte prioritera sådant ?
Att ordna upp ordentlig snöröjning bidrar till bättre folkhälsa och bättre miljö, Vakna Borlänge Vakna !!!

Den arge motionären

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - snöröjning

Mer i ämnet