Det kommer att bli ljusare, håll ut! Den 21 december vänder det. Foto: TT

Hur gör du för att må bättre när allt känns mörkt och dystert?

Uppdaterad
Publicerad

Ett ständigt mörker, regn, gråa dagar, coronapandemin som begränsar vardagen och de sociala kontakterna och en jul som inte blir som vanligt. Det är många saker som tynger flera av oss just nu.

Ungdomsmottagningarna upplever ett högre tryck än vanligt under hösten och vintern. Och det är inte bara unga som mår dåligt av mörkret och den situation vi befinner oss i . Hur klarar du av de tunga dagarna? Har du något knep som du vill dela med dig av för att må bättre  och få situationen att kännas mer hoppfull?

Skriv här i chatten!

Hur gör du för att må bättre när allt känns mörkt och extra dystert?

Pinnat inlägg

Ungdomsmottagningarna upplever högre tryck än vanligt under hösten och vintern. Pandemi, mörker och mindre social samvaro leder till att många mår dåligt och känner sig nere, gammal som ung.

Har du något tips på hur man kan göra för att må bättre när allt känns mörkt och extra dystert? Kanske tips på aktiviteter att göra på distans eller några knep på hur man blir piggare när mörkret tränger på? Dela med dig här i chatten!

Mia • Passa på att sova nu när det är mörkt. Det stärker kroppen. En helt Coronasäkrad aktivitet. Sömn och vila är underskattat. Djuren förstår detta med hur viktigt sömn är. Tänk att få gå i ide som björnen. Eller sova som igelkotten - 18 timmar om dygnet då den inte är i vinterdvala. Även en liten fluga behöver sova minst 8-10 timmar om dagen. Så skönt. Är man utvilad så blir man mindre grinig och orkar mer. Hjärnan storstädar under sömnen. Glöm alla bekymmer och sov istället. Sovmorgnar och tupplurar, det är enbart av godo. Bli en sömntuta istället för att springa ute på stan och bli smittad. Kommer ni ihåg den tecknade serien om professor Balthazar? Hur slutar varje avsnitt? Jo, alla går och lägger sig, var och en på sitt eget lilla vis. Det finns många dystra saker i världen man kan tala om, men mörkret hör inte till dem, tvärtom. Det finns en mening med mörkret. Det bör man ta till vara.

Kerstin Lundgren • Det känns ganska bra därför, att vi har en skapare som många har glömt bort. Han kommer med goda nyheter, men då måste man också lära känna Honom. Be till vår Gud och du får hjälp att hålla ut.
Läs Breven från Gud, det är 66 böcker och Han vill att vi ska läsa dem. Gud är kärleken och Han hör dina böner.
Snart ska den här världsordningen vara borta och det är Jesus som är kung över hela jorden. Och jorden ska göras som ny igen. 🏞️🌞

Tomas • Jag har börjat baka. Både matbröd och fikabröd. Jag tänkte ta tillvara mertiden med att bli bra på att baka, något jag knappt gjort alls de senaste 20-25 åren men fann stor behållning i före det. En extra utmaning är det glutenfria brödet till frugan.

Gudrun Andersson • Jag gillar att det är mörkt länge på mornarna, har alltid gjort det.
Kanske är jag tokig men tycker även om gråa dagar.
Gillar inte riktigt att det snart vänder igen, vi har ju inte haft mörkt så länge.

sune dahlberg • ett tips till media ,sluta att skriva om trista saker överhuvudtaget , det måste finnas glada händelser att skriva om, vädret kan vi inte styra om tex vi är lyckligt lottade om vi jämför med andra länder.

Inger • Jag är nybliven pensionär sedan augusti. När jag miste min kära mor för 15 år tillbaka så gick jag på samtalsterapi och bearbetade sorgen över hennes bortgång. När samtalsteraputen sa att livet går upp och ner (vid andra besöket) hände något inom mig. Jag började sätta värde på sådant jag aldrig satt lika mycket värde på tidigare och som jag sätter extra stort värde på idag och tänker mer realistiska tankar samt tar inget för givet som jag gjort tidigare. Har även en jobbig barndom bakom mig med mobbning som även ledde till utmattningsdeppression. Så jag hade ingen ork att resten ur f. d. saker som jag trodde skulle trösta mig men senare i livet tog för mycket plats och energi. Nu försöker jag rensa bort det som suger energi och hindrar mig från att ägna mig åt fler av mina intressen, så några fritidsintressen har jag inga problem med. Har även fått ett nytt intresse och det är att gå utmanande promenader och njuta av naturen. Det känns som jag tar igen barndomen då jag jag inte var ute och lekte själv. Det tar jag igen nu och ger mig ny energi. Så mitt råd är att passa på att rensa ur när det är gråa regniga dagar så kan man gå ut och njuta av solen då den tittar fram, sätt värde på det ni har idag och fundera vad ni har att vara tacksamma över och som inte går att köpa för pengar, testa något nytt hantverk. Nu har ni tid att rensa så får ni mer tid att njuta när den här pandemin är över och ev få ett värdefullt liv när man vet vad man har och vad man behöver samt spar pengar att göra roliga saker för än saker som bara blir liggande och suger energi ur en. HJÄLP TILL ATT VARA RÄDDA OM ER OCH VARANDRA!!!

Yvonne Holst Höglund • Jag lånar böcker på biblioteket och när jag tröttnar på att läsa så tar jag fram stickningen och stickar till behövande.

Hoppet. • Jag dricker vitaminbrus varje dag. Äter mer frukt också. Men choklad är också gott! Tar promenader trots regn. Har tagit en intressant kurs på distans!

Domnarvets GOIF • Vi delar ut ett Naturpass i närområdet, för att ge folk något att göra. Det är enkla kontroller som man kan promenera till. Man kan delta i en tävling genom att bild ord av de bokstäver man hittar på kontrollerna. På jul- och nyårsafton kommer vi hänga ut några till kontroller, och var de är hittar man på hemsidan. Där finns också kartan om man inte redan fått en eller hämtat en på den lokala butiken.

Vilken bra idé för de som kanske tröttnat på att bara gå promenader då det inte händer något. Att ha ett mål (en kontroll) kan ju göra det hela roligare :)

Olle • Har aldrig promenerat så mycket tidigare, tur att inte snön har kommit då finns det flera alternativa vägar att promenera efter. Nyttigt och bra, snart vänder det och det blir ljusare kvällar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.