Gustaf Bjurhäll och Mattias Höglund. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Deras hoverboard fattade eld

Uppdaterad
Publicerad

Två tonårsgrabbar i Leksand hyllades idag för ”rådigt ingripande” när deras hoverboard började brinna inne i vardagsrummet.

Lördag den 4 februari kl 18.37.03 larmades Brandkåren i Leksand till brand i en villa i byn Lima. Även ambulans och polis larmades. När räddningsstyrkorna åkte mot platsen fick dom veta att det brann i en gardin i vardagsrummet och att två unga killar försökte släcka.

Brand i en soffa

När Brandkåren kom till platsen var det mycket rök i huset och det brann med öppna lågor i en soffa. Killarna – som fått i sig mycket rök när dom försökt släcka – uppmanas att gå ut och där togs dom om hand av ambulanspersonalen.

Killarna – Mattias Höglund och Gustaf Bjurhäll som båda är 15 år – har sedan berättat att dom satt och spelade TV-spel hemma hos Mattias när dom hörde sprakande ljud från vardagsrummet. När dom kom dit såg dom att en hoverboard som stod på laddning brann. Dom försökte kräva elden med en filt men det lyckades inte. Elden spred sig.

Hoverboarden som fattade eld vid laddning.

Fördes till Falu lasarett

Brandkåren kunde snabbt släcka branden och grabbarna fick åka ambulans till Falu lasarett där dom fick vård. Grabbarna har fått mycket beröm för att dom handlade helt korrekt när dom snabbt försökte släcka branden och sedan mötte brandmännen och gav dem korrekt information.

Villan fick omfattande rökskador, men den står kvar, och den kommer att vara beboelig igen i sommar.

Rådigt ingripande

Idag hyllades grabbarna av Brandskyddsföreningen i Dalarna, försäkringsbolaget och Leksands brandkår för rådigt ingripande. På brandstationen i Moskogen i Leksand fick dom ta emot blommor och diplom.

Branden började alltså i hoverboarden när den stod på laddning. Liknande bränder har skett på andra ställen i Sverige.

Risk vid laddning

– Hoverboards har blivit allt mer populära och vi vill därför varna för att den finns en brandrisk när dom laddas, säger man på Brandsskyddsföreningen.

FAKTA/SÅ SÄKERSTÄÄLER DU ATT HOVERBOARDEN ÄR SÄKER

  • Se till att det finns CE-märke, tillverkare och typbeteckning på den hoverboard du köper.
  • Svensk bruksanvisning ska finnas om du köper den i Sverige.
  • Ladda bara under uppsikt och enligt tillverkarens bruksansvisning.
  • Blir hoverboarden väldigt varm i något läge ska du kontakta inköpsstället.

Källa: Elsäkerhetsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.