Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kan inte beskriva hur fantastiskt det är att vara klar om tre månader” – Hör Idas tankar om att ha fått skuldsanering, och hennes tips till andra som har det svajigt med ekonomin. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Ida Gellerbrant i Rättvik lever med skuldsanering: ”Inte skämmigt att ta hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Efter många år av ekonomiska problem sökte Rättviksbon Ida Gellerbrant hjälp. Idag, fyra år senare med skuldsanering och en avbetalningsplan, ser hon ljuset i tunneln.

– Skuldsaneringen har gjort stor skillnad för mig. Att köpa något med riktiga pengar och inte kreditkort har ökat värdet på det jag har råd med, säger hon.

Det var när Ida Gellerbrant blev sjukskriven från sitt arbete som hon fick mindre pengar och började handla med kreditkort. Hon tog lån på lån för att täcka de gamla lånen.

– Jag var jätteledsen och deprimerad. Jag trodde inte att det fanns någon lösning. Men efter många år så vände jag mig till kommunens rådgivning.

Tre månader kvar

Hon fick hjälp att skicka in ansökan till Kronofogdemyndigheten, och så påbörjades skuldsaneringen. Idag har hon tre månader kvar på avbetalningsplanen, och jobbar 70 procent.

Hon berättar om sin problematik för att andra med svajig ekonomi ska veta att de inte är ensamma, och att man ska våga söka hjälp hos skuldrådgivaren i sin kommun som ett första steg.

Vill köpa en konsertbiljett

– Det är fler än jag som sitter i ekonomisk knipa och det ska inte behöva vara skämmigt att ta hjälp, säger Ida Gellerbrant.

Framåt hoppas hon på att kunna hålla ekonomin i schack. Ett av hennes mål är att kunna köpa en konsertbiljett i sommar i Rättvik.

– Det ser jag fram emot.

I videon: ”Sök hjälp så fort som möjligt” – Följ med till långbryggan i Rättvik och hör Idas råd till andra i ekonomiskt utsatta situationer.

Så funkar skuldsanering:

• Skuldsanering innebär att du betalar en del av dina skulder med en plan. När du är klar har du inte längre kvar de skulder som ingick i skuldsaneringen. Målet: Att bli skuldfri.

• Skuldsanering är till för den som är skuldsatt och inte kan betala tillbaka sina skulder själv. För att få skuldsanering måste Kronofogden först godkänna dig. Dessa tre krav måste uppfyllas:

– Inte kan betala tillbaka skulderna inom en rimlig tid.

– Har rimliga orsaker till skulderna.

– Har ansträngt dig för att betala tillbaka skulderna.

• En skuldsanering pågår alltid i fem år. Men beroende på ens situation får man olika lång tids betalplan. I Idas fall fick hon fyra år.

Källa: Kronofogden och Ida Gellerbrant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.