Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kontakta inkassobolagen och prata med dina nära och kära – här ger kronoinspektören tre tips för att undvika att bli skuldsatt. Foto: Janerik Henriksson/TT

Svenskarnas skulder skjuter i höjden – högsta summan någonsin

Uppdaterad
Publicerad

50 miljoner om dagen. Så mycket ökade svenskarnas skulder till Kronofogden under det gångna året.

Den totala skulden hos Kronofogden är just nu 119 miljarder kronor, den högsta summan någonsin.

Svenskarnas skulder hos Kronofogden växer – och det fort. Sedan förra året har skulderna ökat med 18 miljarder kronor, eller 17 procent.

Det motsvarar 50 miljoner kronor om dagen.

Flest i Ljusnarsberg

Enligt en ny rapport från Kronofogdemyndigheten har antalet skuldsatta ökat i hela landet och i alla åldersgrupper. Vid årsskiftet fanns över 417 000 personer registrerade hos Kronofogden.

Flest skuldsatta har Ljusnarsberg i Örebro län – där har hela 9,5 procent en skuld hos Kronofogden. Lägst andel skuldsatta finns i skånska Lomma med 0,9 procent.

Allt fler kvinnor i skuld

Den snabba ökningen sticker ut – men fördelningen av skulderna har också förändrats. Betydligt fler kvinnor är skuldsatta nu jämfört med tidigare år.

”Både andelen skuldsatta kvinnor och deras skuldbelopp ökar i högre takt än männens. Kvinnornas skatteskulder har ökat med 80 procent sedan förra årsskiftet, motsvarande siffra för män är 29 procent” står det i rapporten.

Totalt sett är två tredjedelar av de skuldsatta män. De vanligaste skulderna är underhållsstöd, fordonsrelaterade skulder, skatteskulder och skulder relaterade till konsumtion, bland annat lån och krediter.

I videon ger kronoinspektörern Annika Jakobsson tre tips för att undvika att bli skuldsatt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SÅ Har skulderna ökat

Vid årsskiftet fanns 417 248 personer registrerade hos Kronofogden, en ökning med 23 467 personer (6 procent) jämfört med föregående år.

Medianskulden per person låg vid årsskiftet på 78 800 kronor, vilket är en ökning med 11 procent jämfört med förra årsskiftet.

Den åldersgrupp skuldsatta som ökat mest jämfört med förra året är de äldre. 55 906 personer över 65 år har skulder hos Kronofogden, en ökning med 9 procent.

Källa: Kronofogdemyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.