I Orsa kommun är de flesta som söker ekonomisk rådgivning 35-44 år. Foto: Jessica Gow/TT

Nytt klientel söker hjälp för skuldrådgivning i Dalarna

Publicerad

SVT Nyheter Dalarnas kartläggning visar att 11 av länets 15 kommuner upplever att allt fler söker hjälp hos kommunerna för ekonomiska problem. Vissa skuldrådgivare ser också ett nytt klientel som ansöker om skuldsanering.

– Det har ökat lavinartat, och det handlar om vanliga familjer med två-tre barn, volvo och villa som behöver hjälp idag, säger Håkan Söderlund, budget- och konsumentrådgivare i Ludvika och Smedjebacken.

I Orsa kommun är de flesta som söker rådgivning 35-44 år, tätt följt av 26-34 år samt 65 år och uppåt. Säter ser också en ökning bland yngre som sitter på dyra bostadslån och andra lån och som har svårt att klara av den höjda räntan.

Över 600 ärenden

I Falu kommun har man fått in 616 ärenden 2023. De har sökt sig till budget- och skuldrådgivningen. Året innan var siffran 467 och hittills i år har de tagit emot drygt 140 stycken. De tror att ökningen dessutom kommer hålla i sig.

Blancolån en bov

– Många olika lån och kreditgivare på marknaden som erbjuder blancolån till en hög kostnad, gör att många som söker vår hjälp har hamnat i en svår skuldsituation, något som också gör att man söker vår hjälp i större utsträckning, säger Linnea Sandström, budget- och skuldrådgivare i Falun.

I Gagnef menar man att det framförallt handlar om räntehöjningen.

– Det är den enskilt största anledningen till att det blivit tuffare för de som är högt skuldsatta, säger Anders Bengtsson, budget- och skuldrådgivare i Gagnefs kommun.

Fyra kommuner i Dalarna, Älvdalen, Leksand, Vansbro och Mora, uppger att de inte märkt av någon ökning senaste året.

I videon nedan: Kronoinspektören ger tips för att undvika att bli skuldsatt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kontakta inkassobolagen och prata med dina nära och kära – här ger kronoinspektören tre tips för att undvika att bli skuldsatt. Foto: Janerik Henriksson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.