Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör sektorchefen i Borlänge om varför bara äldre vaccineras i första omgången Foto: AP / TT / Torbjörn Påhlman / Karl Barrsjö

Nu startar vaccineringen av covid-19 i Dalarna: ”Krångel med svininfluensan, vet inte hur det blir nu”

Uppdaterad
Publicerad

I dag beräknas 200 personer vaccinera sig för covid-19 i Dalarna. Kommunerna som får vara med om vaccinationsstarten är Borlänge och Rättvik och syftet är att prova logistikkedjan på en större och mindre kommun i länet.

”Vi har valt en större kommun och en mindre kommun för att få en bred bild av hur logistik, kyltransport och samverkan mellan aktörer fungerar”, säger tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör Karin Stikå Mjöberg i ett pressmeddelande.

Vaccination i större skala beräknas enligt Region Dalarna dra igång på måndag 28 december. Borlänge kommun ställer sig initialt positiva till beskedet, som har en ökad smittspridning bland äldre personer.

– Det är väldigt glädjande att få ta emot första leveransen. Vi fick 100 doser och då valde vi boende som bor kring Hällsjöhemmet och Nyhöjden, säger Pernilla Söderlund, sektorchef på sociala sektorn i Borlänge kommun.

Dalarnas vaccinsamordnare hoppas att det inte blir som med svininfluensa-vaccinet.

– Det känns jättebra att vi får komma igång och starta upp det här. Men sen är det helt beroende av att vi får kontinuerliga leveranser, det var krångel med svininfluensan och vi vet inte hur det blir nu, säger vaccinsamordnare Olof Ehrs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet