Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Måste behandla alla samebyar likvärdigt” – se mer i klippet ovanför vad ordförande Peter Andersson tänker om delbetänkandet. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Idre sameby: ”Oroväckande ifall man särbehandlar en av samebyarna”

Publicerad

Ordförande i Idre sameby tycker att det är väldigt konstigt att Idre sameby inte ska ha samma rättigheter som andra samebyar.

– Lägger man ett förslag och utelämnar en av Sveriges 51 samebyar så skulle jag se det som oroväckande ifall man särbehandlar en av samebyarna, säger Peter Andersson, ordförande i Idre sameby.

I delbetänkandet inför den nya renskötsellagen som läggs fram i maj 2025 föreslår Renmarkskommittén att samebyar på sikt ska få bestämma mer om småviltsjakt och fiske. Det gäller dock inte Idre sameby, landets sydligaste sameby som finns i norra Dalarna.

Vill räknas in i nya förslaget

Idre samebys ordförande Peter Andersson har inte hunnit läsa delbetänkandet än men tycker det låter märkligt att en sameby uteslutits. Han har dock följt frågan noga.

– Hur skulle det se annorlunda ut rent lagtekniskt och hur ska man förhålla sig till rennäringen och samiska folket om man gör undantag?

Peter Andersson vill helst se att alla samebyar är med när det slutgiltiga betänkandet kommer.

”Måste behandla alla samebyar likvärdigt” – se mer i klippet ovanför vad ordförande Peter Andersson tänker om delbetänkandet.

Det här är renmarksutredningen – få koll på vad det handlar om på 60 sekunder:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska samebyarna få rätten att bestämma vem som jagar i fjällen? I videon får du en sammanfattning av renmarksutredningen – på 60 sekunder. Foto: Texturelabs/Pixabay

Därför berörs inte samebyn i Idre av nya föreslaget

En förklaring, enligt kommittén, ska vara att renskötarnas jakt- och fiskerättigheter är svagare i Dalarna än i övriga delar som kommittén utrett.

I utredningen skriver kommittén bland annat att samebyn i Dalarnas län inte bedöms att på samma sätt som samebyarna i Lappland ha någon på urminnes hävd grundad rätt till upplåtelser av jakt och fiske i de undersökta områdena.

Kommittén pekar också på att Idre sameby bedriver rennäring på mark som avsattes till renbete genom två kungabrev daterade år 1888 och 1889.

Idre sameby är den minsta i Sverige. Samebyn bildades år 1984, efter att den tidigare samebyn gått i konkurs år 1981. De första skrivna uppgifterna om samer i Dalarna är däremot från 1700-talet, även om det tyder på att samer funnits i området längre än så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.