Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från en dag till en annan blev det förbjudet att vistas i skogarna för barnen på Vads skola och Lillgårdens förskola. Leon Gröndahl, 9 år, och hans kompisar får hålla sig på skolgården tills vidare. Foto: Niko Ago/SVT

Leon plockade nyss svamp i Vad – nu är det smittat område

Uppdaterad
Publicerad

Igår plockade 9-årige Leon Gröndahl svamp i skogarna kring Vad i Smedjebackens kommun – nu är området belagt med restriktioner och skogsturerna satta på paus.

– Det är väl mest bra så att inte vildsvinen skräms bort, säger Leon Gröndahl.

Skolan i Vad ligger inom det område som Jordbruksverket märkt ut som den smittade zonen. Det var under onsdagen som verket slog larm om att Afrikansk svinpest hade upptäckts hos ett dött vildsvin i Fagersta kommun. Ett 1 000 kvadratkilometer stort område har sedan belagts med restriktioner.

– Jag tänkte bara vad gäller nu för oss. Våra barn och elever har en väldigt fin, inringad, skolgård så där kan vi vara. Men att gå ut på utflykter som vi gör med förskolan, det kan vi ju inte göra nu, säger Josephine Molin, rektor på Vad skola.

Är i skogen flera gånger i veckan

Förskolebarnen brukar vara i skogen flera gånger i veckan. Den senaste veckan har de plockat bär.

– Jag tror inte att vi är oroliga för det. När det blir någonting får vi oroa oss då.

Smittad zon i Smedjebackens kommun

De sydöstra delarna av Smedjebackens kommun ingår i den smittade zonen. Bland annat berörs byarna Vad, Huggnora, Fallbyn, Kolpebo, Resmoren, Älgsjöbo och Björsbo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.