”Jag tror att det är viktigt att ge besked i närtid”, säger infrastrukturminister Thomas Eneroth om Moraflyget. Foto: Torbjörn Påhlman

Infrastrukturministern om Sälenflygplatsen: Viktig ur landsbygdsperspektiv

Publicerad

Det nedlagda inrikesflyget till Mora berördes kort av infrastrukturminister Tomas Eneroth när han på lördagen besökte Socialdemokraternas distriktkongress i Borlänge.

– Jag tror att det är viktigt att ge besked i närtid och det borde definitivt vara innan valet, sa Eneroth om Moraflyget, som upphörde den 28:e februari sedan tingsrätten kommit fram till att Mora kommuns subvention till flygbolaget var olaglig då Moralinjen var en mellanlandning på linjen Arlanda – Sveg.

”Finns regler”

Nu pågår ett intensivt arbete för att försöka få till en regeländring så att trafiken kan starta igen.

– Det finns regler inom EU som styr detta. Vi får titta på alla möjligheter som finns, sa Tomas Eneroth. 

– Som jag uppfattar det finns en stor och stark majoritet i länet för att frågan ska lösas, sa Region Dalarnas ordförande Abbe Ronsten.

Sälenflygplats viktig för landsbygden

Den nya storflygplatsen som nu byggs i Sälen berördes inte i Eneroths tal på kongressen. På den har regeringen satsat en kvarts miljard i en tid då klimatfrågan påbjuder att det ska flygas mindre.

– Den kan vara viktig ur ett landsbygdsperspektiv men också för att se till att vi håller en större del av besöksnäringsutvecklingen i Sverige, sa Eneroth om det till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer