Räddningschef Johan Szymanski hoppas på förstärkning från södra Sverige, efter beskedet att brandflyget inte kommer komma till Älvdalen. Foto: SVT

Inga brandflyg till Älvdalen

Uppdaterad
Publicerad

Ett av de italienska brandflyg som begärts till Sverige av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, landade under tisdagskvällen i Örebro. Men planet kommer i nuläget inte användas till släckningsarbetet utanför Trängslet i Älvdalen.

Räddningsinsatsen vid Trängslet väntas få problem under dagen: Med rejäl blåst i området kan branden i värsta fall sprida sig upp till fyra kilometer i timmen.

Redan förra veckan begärde Myndigheten för samhällsskydd och beredskap hjälp från EU på grund av den höga brandrisken i Sverige. I går landade ett av de inkallade italienska brandflygen, som kan som kan bomba med 6 200 liter vatten, i Sverige.

– Men nu på morgonen har jag fått beskedet att vi inte kommer få några brandflyg hit, säger räddningschef Johan Szymanski på onsdagen.

Brandflyget ska i stället i första hand användas i släckningsarbetet i Jämtland.

Hoppas på förstärkning

Brandpersonal från Mora, Älvdalen och Orsa med förstärkning från Hagfors jobbar i området tillsammans med militär hemvärnspersonal och helikoptrar. Johan Szymanski säger att de nu har gått ut i större delar av landet med ytterligare en begäran om förstärkning.

– Alla kämpar på men är så klart trötta – vi har hållit på i princip konstant sedan i torsdags. Vi hoppas få förstärkning från framför allt södra Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Trängslet

Mer i ämnet