Scandinavian Mountains Airport. Foto: Sofie Lind, SVT

Inga flygplan från London till Sälen

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer inte gå några flyg från London till den nya flygplatsen i Sälen. I stället ska de flygas mellan London och Oslo, meddelar regeringskansliet på måndagen.

Regeringskansliet har meddelat kommunen att frågan kommer hanteras vid ett möte den 15 januari. Flygen kommer styras om till Oslo Gardermoen tills dess. Flygplatsen i Sälen är inte ännu godkänd att ta emot medborgare från tredje land.

– I ett längre perspektiv är det här ingen stor sak, även om vi beklagar de som berörs. Självklart tycker vi också att Regeringskansliet borde hanterat kommunens ansökan tidigare och snabbare. Resvägen till oss via Oslo är det som gällt för våra engelska gäster hittills. Nu får dom fortsätta med det ett par veckor till innan rutten blir kortare och bättre, säger Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport, i ett pressmeddelande.

Förberedda för att kunna ta emot passagerare från London

När SVT Dalarna når Gunnar Lenman säger han att han hoppades att det skulle lösa sig och de haft bra stöd från kommunledningen. Nu kommer de förbereda sig inför nästa möte.

– Både vi och SAS kommer förbereda oss på att kunna ta emot passagerare från London lördagen den 18 januari om beslut tas direkt vid regeringens möte, säger han.

Kommunalrådet: ”Har kontakt med berörda ministrar”

Detta kommer att påverka tre till fem ankomster, som alltså planeras från London. Resorna från Köpenhamn och Ålborg kommer att flygas enligt tidtabellen.

Hans Unander (S), kommunalråd i Malung-Sälens kommun, är besviken efter beskedet.

– Jag är besviken på att regeringskansliet inte har behandlat ärendet tidigare då det har legat på deras bord sedan 12 augusti, men jag utgår från att det här ärendet nu hanteras så fort som möjligt så att SAS-flyg från London kan landa i Sälen. Jag har kontakt med berörda ministrar och fortsätter att driva frågan tills det har löst sig, säger han.

För att plan från just Storbritannien ska få landa på Sälens flygplats så måste den först bli en internationell flygplats. Ett process som påbörjats redan i augusti, berättar Adriana Haxhimustafa, pressekreterare för justitieminister Morgan Johansson (S).

-  Vi har påbörjat arbetet med att ändra förordningen i utlänningslagen, men de sista tillståndsansökningarna kom först för några veckor sen, och då har man inte hunnit ändra i lagförordningen, säger hon och fortsätter:

– Man måste göra en förordningsändring i utlänningslagen så att flygplatsen i Sälen blir en internationell flygplats. Storbritannien är utanför Schengensamarbetet, för att brittiska flygplan ska kunna landa på Sälens flygplats måste förordningen ändras.

Fakta: Det här betyder tredjeland i förhållande till Schengenavtalet:

Visa

En person som inte är medborgare i något av EU:s medlemsländer kallas för en tredjelandsmedborgare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygplatsen i Sälen

Mer i ämnet