Ingen vanlig prao för Gävleelever

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt för många högstadieungdomar att få så kallad prao på en arbetsplats, men det är också svårt för en del att våga vara på en arbetsplats en hel vecka utan klasskamrater. Därför satsar nu Stenebergskolan i Gävle på en annorlunda praovecka.

Åka buss – en del av praon

På Stenebergsskolan i Gävle har eleverna i årskurs åtta samlats den här morgonen innan de ska ut på sin första praodag. Men det är ingen vanlig praovecka, de har framför sig, för ingen ska praktisera på en arbetsplats. Istället ska de göra studiebesök på olika arbetsplatser och under måndagen tränades de i att åka buss runt om i Gävle och utföra olika uppdrag. Dalal Altounji såg fram emot dagen:

– Det ska bli spännande. Vi ska åka till Hemlingby köpcentrum och ICA där. 

Camilla Hansen är lärare på skolan och förklarar varför eleverna måste börja med bussåkandet:

– Bussåkande är för att eleverna inte är så vana att åka runt överlag, utan de måste träna vilka bussar som går till olika platser och lära sig att läsa en tidtabell. Men hela praoveckan syftar till att se olika arbetsplatser för att de lättare ska välja en praktikplats när det är dags för det längre fram i vår, förklarar Camilla Hansen.

Orsaken till den annorlunda praoveckan är att skolan haft problem med att elever inte vågar prova på arbetslivet ensamma under en praovecka. Göran Bergroth är studie- och yrkesvägledare på skolan.  

– Vi har tidigare erfarenhet att man inte har tordats gått ut på prao, utan sätter sig i skolan istället. Man törs helt enkelt inte åka ut.

Många nyanlända elever

Skolan har många elever som nyligen flyttat till Sverige, därför har en hel del elever svårt att prata svenska, det är också en av orsakerna till att skolan gör en mjukstart på prao för eleverna. Amina Khuja har nyligen kommit till Sverige från Somalia.

– Jag har inte bott här i flera år, jag har bara bott här i Sverige i åtta månader. Jag känner inte staden alls, berättar hon.

När det är dags för skolans andra praovecka kommer eleverna att vara bättre förberedda och känna sig mera trygga, tror man på skolan. Och efter dagens första uppdrag säger Arsema Biniam så här.

– Jag har aldrig gått på en buss tidigare men nu kan jag göra det och jag vet att jag vågar fråga människor frågor nu.  Ja det här var bra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.