Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Detta vet vi om nattens misstänkta kidnappningsdrama i Falun – hör vår reporter berätta. Foto: Torbjörn Påhlman/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Misstänkt kidnappad pojke hittades oskadd i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har ännu ingen misstänkt efter händelsen i Falun under natten där en 15-årig pojke misstänks ha kidnappats. En man i 30-årsåldern sitter anhållen men han är än så länge inte misstänkt för människorov, utan för övergrepp i rättssak i ett annat ärende.

Aftonbladet var först med att rapportera om händelsen igår kväll. Enligt en källa till tidningen rörde det sig om en situation där kidnapparen skulle ha ringt pojkens föräldrar och krävt dem på pengar i utbyte mot att pojken inte skulle skadas.

Hittades oskadd

På torsdagsmorgonen berättade polisens presstalesperson Christina Hallin att den 15-årige pojken har hittats oskadd tillsammans med mannen, men hon lämnade inga detaljer om vad pojken har utsatts för under natten.

– Jag vet att polisen har pratat med pojken, men jag vet inte om det har hållits något regelrätt förhör med honom, säger Christina Hallin till SVT Nyheter Dalarna.

Förundersökningen pågår

Utredningen har nu tagits över av åklagare Christina Hildebrand. Hon bekräftar att det just nu pågår en förundersökning med rubriceringen människorov.

– Vi ska hålla förhör med målsäganden under dagen. Det finns flera målsäganden i det här ärendet och det finns även andra brottsmisstankar än om människorov, säger Hildebrand.

Den anhållne kan delges fler misstankar

Eftersom händelsen är invecklad med olika ärenden och målsägande skickade åklagarmyndigheten ut ett pressmeddelande på torsdagseftermiddagen. Där förtydligades att den anhållne mannen är misstänkt för övergrepp i rättssak mot annan målsägande i ett annat ärende. Samtidigt kan den anhållne komma att misstänkas även för det misstänkta människorovet

”Utredningen om människorov pågår alltjämt och innan vi fått klarhet i de faktiska omständigheterna kan jag inte delge den misstänkta personen några misstankar för detta”, säger Christina Hildebrand i pressmeddelandet.

Hur ställer sig den anhållne mannen till brottsmisstankarna?

– Det tänker jag inte gå in på, säger åklagare Christina Hildebrand.

Uppdatering: Tidigare under morgonen uppgav polisens vakthavande befäl att brottsrubriceringen om människorov hade avskrivits. De uppgifterna har nu ändrats i artikeln ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkta kidnappningsdramat i Falun

Mer i ämnet