Mannen sitter fortfarande häktad, men rubriceringarna har ändrats. Foto: TT/Åklagarmyndigheten

Åklagaren: Inget människorov bakom misstänkta kidnappningen

Uppdaterad
Publicerad

Det har länge funnits frågetecken kring den misstänkta kidnappningen av en pojke i Falun den 10 januari. Men nu bekräftar åklagare Christina Hildebrand att det inte rör sig om något människorov.
– Nej, det finns inte längre någon sådan misstanke, säger hon.

Christina Hildebrand uppger att misstanken om att det inte var fråga om ett människorov fanns tidigt i utredningen, men att de först den 18 januari säkert kunde säga att det var så.

SVT Dalarna har tidigare berättat att en man i 30-årsåldern häktats misstänkt för övergrepp i rättssak och grovt vapenbrott i samband med det misstänkta kidnappningsdramat. Christina Hildebrand säger nu att mannen fortsatt sitter häktad, men att rubriceringarna har ändrats.

– Han är fortfarande häktad, men för övergrepp i rättssak. Det finns fortfarande en misstanke om vapenbrott, men alltså inte grovt vapenbrott. Anledningen till det är att vi har kunnat försäkra oss om att vapnet i fråga var en replika, säger hon.

Övergrepp i rättssak inte samma natt

Enligt Christina Hildebrand har det brott som rubriceras som övergrepp i rättssak inte begåtts i samband med händelseförloppet under kvällen och natten den 10 januari.

– Däremot hänger ärendena ihop, men jag vill inte gå in på hur, säger hon.

Ytterligare en misstänkt

Christina Hildebrand berättar vidare att det finns ytterligare en person som delgivits misstanke om brott i ärendet, men hon vill inte gå in på vad det handlar om.

Kommer det brottet att tas upp inom ramen för samma åtal som övergreppet i rättssak?

– Ja, det kommer det att göra.

Kan du säga något som binder ihop och förklarar det här händelseförloppet för oss?

– Var sak har sin tid och nu vill jag inte lämna några fler uppgifter med hänvisning till förundersökningssekretess, avslutar Christina Hildebrand.

Åtal ska vara väckt senast den 25 januari, alltså på fredag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkta kidnappningsdramat i Falun

Mer i ämnet