Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s Lilla Aktuellt bjuder Ester, Isak, Björn och Nanna från Mora på mask-tacos. Foto: Cecilia Wollin/SVT

Insekter som mat intresserar fler – se barnen prova tacos med mjölmask

Uppdaterad
Publicerad

Efter att EU godkände insekter som mat för ett år sedan har intresset för det nya livsmedlet ökat, säger Nils Österström i branschorganisationen Insektsföretagen.

I oktober 2020 blev det under en övergångsperiod tillåtet att sälja insekter som mat i Sverige. Senare blev mjölmask som första insektssort slutligen godkänd att använda som mat.

Nils Österström, ordförande i Insektsföretagen, driver insektsfabrik i Orsa och har sett ett trendbrott i intresset för insekter som mat.

– Innan godkännandet blev företagen färre, men nu ser vi många nya initiativ, säger han.

Kontaktas av nyfikna

I dagsläget finns runt fem-tio företag som är aktiva inom branschen. Nils Österström kontaktas både av dem som vill lära sig mer och av de som vill starta eget inom branschen.

– Jag ska bland annat få besök av en grisbonde som funderar på att ställa om produktionen till maskodling, berättar han.

Hans eget företag håller på att starta upp verksamhet i nya lokaler och företaget, som tidigare mest sålt maskråvaran som djurfoder, är nu registrerat som ett livsmedelsföretag.

– Jag ser goda förutsättningar till att övergå till livsmedelsproduktion, säger Nils Österström.

Hur ser intresset ut bland barn för att prova insekter som mat?  SVT:s Lilla Aktuellt lät några barn i Mora prova mjölmask som bas i tacosen. Se deras reaktioner i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.