Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tonfiskstrutar och isglass – följ med till Orsa rovdjurspark och se hur djuren klarar extremvärmen. Foto: Sofie Lind/SVT

Isglass av tonfisk, kött och frukt – så kyls djuren på Orsa rovdjurspark ned

Uppdaterad
Publicerad

Fruset kött, blod, frukt och bröd finns i de ”isglassar” som djuren vid Orsa rovdjurspark får när det är som allra varmast. SVT Dalarna var med när smarrigheterna delades ut.

Pernilla Thalin är djurparkschef och visar hur parken tänker och agerar när temperaturen stiger.

Djuren i rovdjurparken – som kommer att stängas för allmänheten senare i år och även läggas ner framgent – är dock väldigt tåliga.

Orsa rovdjurspark

– De är väldigt anpassningsbara och en del av dem svettas till exempel som hundar genom tassarna, säger Pernilla Thalin.

Några som man skulle kunna tro vantrivs i värmen är parkens isbjörnar. Men det fettlager som skyddar mot kylan isolerar även en del mot värmen.

Brunbjörnarna håller sig gärna i skuggan och parken ser till att anpassa sig efter djurens rörelsemönster vid utfodringarna så att de slipper ödsla energi på att gå till vissa platser.

Se vilka iskalla läckerheter som serveras i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orsa rovdjurspark

Mer i ämnet