Istället för 12 mil till sjukhus – nu kan patienter vårdas i Särna

Uppdaterad
Publicerad

Dalarnas första närsjukvårdsplats har öppnat i Särna. Det är ett projekt som ska pågå i ett års tid och som både Älvdalens kommun, regionen och Särna vårdcentral gläds åt.

– Det är bara vinster med det här, säger Carin Lernmark som är chef för vårdcentralen i Särna.

På närsjukvårdsplatsen som invigts kan en patient få vård för enklare åkommor och läggas in i max två dygn. Platsen kommer att kunna användas officiellt från och med fredag.

Tanken är platsen ska komplettera vården i den norra länsänden genom att vården sker på plats, istället för att en patient ska behöva åka 12 mil enkel väg till Mora som är det närmsta lasarettet.

Region Dalarna

Ska pågå i ett år – men kostnaden är oklar

Projekt pågår under ett år och finansieras med statliga medel. Men vad exakt det kostar kan inte regionråden Sofia Jarl (C) eller Lisbeth Mörk-Amnelius (dsp) svara på. De menar båda att man måste räkna in flera faktorer – en slags helhetsbild – när det gäller ekonomin och vad som sparas in när en person kan läggas in i på närsjukvårdsplatsen i Särna istället för att transporteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet