Under tisdagen kom beskedet från Tandvårdsnämnden att de stänger fyra tandvårdskliniker i länet. Foto: SVT

Tandvårdskliniker stängs – nytt beslut i nämnden idag

Uppdaterad
Publicerad

I våras beslöt Folktandvården Dalarna att stänga filialerna i Bjursås, Grängesberg, Insjön och Särna. Ett beslut som fick omprövas då beslutet fattades av tjänstemän istället för politiker. I dag står det klart att Tandvårdsnämnden lägger ner de fyra filialerna i länet.

Under våren fattades beslutet att stänga de fyra filialerna av tandvårdschefen tillsammans med Foltandvårdens ledningsgrupp. Ett beslut som överklagades av den politiska oppositionen till Kammarrätten, som menade att beslutet skulle ha fattats på en högre nivå.

Idag skedde så en politisk omröstning som resulterade i att förslaget beviljades, skriver Region Dalarna i ett pressmeddelande. Ett beslut som innebär att filialerna i Bjursås, Särna, Insjön och Grängesberg stängs, och att personal och resurser överförs till närliggande filialer.

Tandvård i Dalarna

Dalarnas sjukvårdsparti uteblev från sammanträdet, och en moderat suppleant ersatte partiets mandat. Voteringen slutade då 4-3 till majoriteten.

Att Dalarnas sjukvårdsparti uteblev från sammanträdet, kan ha sin förklaring i att partiet var djupt splittrat och kluvet i att lägga ner landsbygdsklinikerna.

– Vi var flera i partiet som inte tyckte förslaget var bra, säger partiets regionråd Lisbeth Mörk Almenius och konstaterar att man måste ge och ta i politiska allianser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvård i Dalarna

Mer i ämnet