Vattenkraftverket i Ejforsen lades ner år 1978 och har flera gånger diskuterats i mark- och miljödomstolen – en process som nu drar igång igen. Foto: Sofie Lind/SVT

Ja till upprustning av vattenkraftverket i Ejforsen

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen följer Transtrands besparingsskogs linje och tillåter upprustning av det gamla nedlagda vattenkraftverket i Ejforsen, strax norr om Sälen.

Vattenkraftverket lades ner år 1978 och där besparingsskogen kämpat för upprustning av vattenkraftverket i över tjugo år. I början av september prövades ärendet på nytt i mark- och miljödomstolen.

Domstolen: arbetena påverkar inte miljön

En stor del i diskussionen gällande vattenkraftverket har gällt vilken miljöpåverkan upprustningen kan få i området vid Fulan, som också är en del av ett Natura 2000-område. Just vid den nämnda platsen delar sig vattendraget till en huvudfåra och till en mindre fåra där kraftverket finns.

Utöver ingrepp i naturen så har en annan punkt har varit hur fisk kan påverkas, vilket besparingsskogen menar att de ska se över. Domstolen bedömer därför nu att dessa arbeten kan utföras utan skadlig påverkan på miljön.

”Tillståndet till upprustning av Ejforsens kraftverk gäller endast om de tillståndsgivna biotopförbättrande åtgärderna och restaureringsarbetena utförs”, skriver domstolen i sitt beslut.

Dom kan överklagas – Älvräddarna: inte nöjda

Domstolen skriver att arbetena ska vara utförda senast inom fem år från det att domen fått laga kraft.

Enligt tidigare uppgifter till SVT så finns ekonomiska medel avsatta för upprustningen och där arbetet ska kunna påbörjas inom kort om det är så.

Christer Borg, ordförande för Älvräddarna, är inte är nöjd med domen.

- Vid en snabb anblick ser vi några saker som vi överväger starkt att överklaga men vi vill analysera mer. Till exempel pratar besparingsskogen fortfarande om återuppbyggnaden av vattenkraftverket – det finns bara rester kvar på platsen. Det var avstädat på 1980-talet enligt kommunen. Vi är inte nöjda med domen, säger han till SVT Dalarna.

Transtrands besparingsskog vill återkomma med kommentar under torsdagen då de vill analysera domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.