Jag dricker inte längre alkohol – frågor på det?

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Sommaren hade precis börjat. Det var en lättsam stämning i luften när mina vänner samlats mitt under de varmaste dagarna i juni för att umgås, grilla och leka lekar. Vi svettades i värmen, men det var bara jag som svalkade mig med vatten. Min bästa vän lutar sig mot mig och säger: Om du vill slippa frågor så säg bara att du kör ikväll.

Amanda Alvarsson

Reporter

Sedan år 2000 har det varit en stadig minskning av alkoholkonsumtion bland unga. De har aldrig supit så lite som nu. Forskarna vet att minskad alkoholkonsumtion bland unga inte beror på att de väljer droger istället eller hellre spelar tv- och dataspel. Men än har de inte kunnat ge en förklaring till varför unga i större utsträckning väljer bort alkohol. Men jag vet varför jag slutade.

Tio år av alkohol

Det var under en tågluff i vintras. Nyår hade firats i norra Italien när jag i början på januari åkte vidare till den lilla staden Chur i Schweiz. På vandrarhemmet träffade jag två australiensare och en tysk. Vi köpte vin på en mack, snackade och skrattade i flera timmar innan vi bestämde oss för att gå en trappa ner till klubben. På dansgolvet fanns ett beerpong-bord, vi spelade mot några tjejer som vann över oss. På baren fanns bland annat sällskapsspelet Happy Hippos. Vann vi över bartendern bjöd han på fruktshots som serverades på tapp. Han lät mig vinna alla gånger. Kvällen avslutades med att vi dansade oss genomblöta av svett.

Unga och alkohol

Dagen efter vaknade jag bakis och full av avsky över att jag förstört en hel dag i min redan tajta reseplanering. Då bestämde mig för att avsluta tio år av alkoholkonsumtion för att ha ett vitt år. 

Men varför?

Nu har jag varit nykter i över nio månader och det har gått förvånansvärt bra för mig. Jag trodde att det skulle vara mycket svårare att avstå än vad det har varit. Jag saknar varken berusningen eller baksmällan. Det verkar emellertid vara svårare för andra att rätta sig efter det faktum att alla inte super. Det är som att folk inte vet hur de ska bete sig runt nyktra personer på fest.

Vid ölspel eller dricklekar antar de flesta att jag inte vill vara med och i samtal försvinner min röst bland berusade gaphalsars. Så länge jag dricker vatten blir jag inte en del av sammanhanget. Dricker jag däremot alkoholfritt är chansen större. Berusade människor är tyvärr inte smartare än så.

Och så den ständigt återkommande frågan: “Men varför?”. Det finns många olika anledningar till varför jag väljer att inte dricka, men jag undrar varför folk ifrågasätter det. Alla människor har ju rätt att välja.

Sanningen på fest är att alla, oavsett om man är nykter eller berusad, är där för att festa. Även om jag säger nej till alkohol vill jag fortfarande vara en del av sammanhanget.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Unga och alkohol

Mer i ämnet