Kjell Tenn fick lämna in bilen i en vecka för att få den rensad från den smet av asfalt och grus som fastnade på hans bil. Foto: SVT

Evertsbergsbor i uppror mot dålig vägbeläggning

Publicerad

Oljefläckar på lacken, stenskott och däck som blivit förstörda. Det är verkligheten för många som den senaste tiden kört den populära Vasaloppsvägen mellan Evertsberg och Fiskarheden. Nu medger Trafikverket att beläggningen är oacceptabel.

Många boende som nyttjar väg 1024 mellan Evertsberg och Fiskarheden har råkat ut för kostsamma skador på sina bilar den senaste tiden. Den beläggningsyta som lagts på vägen har i det varma vädret börjat ”blöda” och därmed orsakat omfattande oljefläckar på bilar, men också stenskott och förstörda däck. Sedan den första maj i år har Trafikverket fått in nio skadeståndsanspråk, bara när det gäller väg 1024.

Fick en chock

Kjell Tenn, som är tidigare centerpartistiskt kommunalråd i Älvdalen, är en av dem som drabbats. För två veckor sedan lånade hans son bilen till jobbet i Fiskarheden. När han kom tillbaka fick Kjell en chock.

– Det var över en centimeters beläggning av asfaltssmet på bilens däck. Det var nästan med en tår i ögat som jag fick gå in och väcka min son och fråga vad som hade hänt. Och han berättade att det var den blödande asfalten som ställt till det, berättar Kjell Tenn.

Trafikverket: Har inte blivit bra

Trafikverket medger nu att vägen inte är acceptabel och att de åtgärder som vidtagits inte blivit bra.

– En väg ska inte få se ut på det här viset. Men med en rekordvarm maj månad och en kraftig ökning av den tunga trafiken de senaste åren så ser det tyvärr ut på det här sättet. Det är inte acceptabelt, säger Carl Magnusson, projektledare på Trafikverket.

Uppskjuten renovering

Enligt de som bor i trakten har vasaloppsvägen varit dålig länge. En grundlig renovering av körbanan har skjutits på framtiden flera gånger. Istället har Trafikverket gjort billigare lagningar. Åtgärder som på den här sträckan gått helt fel. Kjell Tenn menar att man istället för att lappa och laga borde göra om från grunden.

– Jag tycker att staten borde måna om de här turistvägarna och själva gå in och säga att man ska sluta lägga underhållspengar på en så dålig iväg och istället göra någonting ordentligt, säger Kjell Tenn.

Lovar förbättring

Väg 1024 ingår i den regionala underhållsplanen och kommer att göras om, med början först 2022. Tills dess lovar Trafikverket att vägen kommer bli bättre.

– Det kommer bli en förbättring på den här vägen, säger Carl Magnusson på Trafikverket.

Kan du lova det?

– Ja, det kan jag lova, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vägskador i Dalarna

Mer i ämnet