Jättesatsning vid flygplatsen i Sälen stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget köpcentrum och handelsområde vid den nya flygplatsen i Sälenfjällen.
Den planerade jättesatsningen har lagts på is och även andra byggnationer vid flygplatsen blir betydligt mindre än planerat.
– Det är en viss besvikelse, säger Anders Stake, vd för Coop Mitt.

Flygplatsbygget i Sälenfjällen är inne i ett intensivt skede med maskiner i arbete nästan dygnet runt.

Tidsplanen för start- och landningsbanan mellan Hundfjället och Rörbäcksnäs håller fortfarande.

Den nya flygplatsen ska öppna för främst skidturister i december nästa år.

Men bara några månader efter att det första spadtaget togs så sker nu samtidigt en kraftig nedskärning av den tänkta jättesatsningen i Sälen.

Besviken butiksjätte

Enligt planerna skulle också ett stort köpcentrum och handelsområde byggas vid den nya charterflygplatsen, främst tänkt som gränshandel riktad mot den norska marknaden.

Livsmedelsaktören Coop gick tidigt ut och berättade att den var en av flera som skulle satsa på handel vid flygplatsen med en 5000 kvadratmeter stor butik.

Men nu kan SVT berätta att det blir inget köpcentrum eller handelsområde innan flygplatsen öppnas i slutet av nästa år. Avtalet med Coop är uppsagt.

– Det är en liten besvikelse. Man har ju varit inställd på det här. Men det är väl sånt som händer, säger Anders Stake, vd på Coop Mitt.

Hoppas fortfarande

Även flygplatsbolaget bekräftar att de omfattande byggplanerna just nu har skrotats även om bolaget hoppas på ett köpcentrum vid flygplatsen längre fram.

– Det blir inget handelsområde när flygplatsen öppnar men vi jobbar fortfarande för ett köpcentrum på längre sikt, säger Brett Weihart, vd för Scandinavian Mountains Airport AB.

Dessutom bantas också flera andra byggnationer. Den stora terminalbyggnaden minskas till exempel från två plan till bara ett plan.

– Vi har hittat ett sätt att optimera ytan till bara ett plan med både gate security och taxfree och sånt, säger Brett Weihart. Det var också från början meningen att terminalbyggnaden och köpcentret skulle byggas i ett och samma hus.

Potentiella jobb försvinner

Men trots det här beskedet står det fortfarande på bolagets officiella hemsida att det stora handelsområdet ska invigas nästa år och att flygplatsen kommer att ge uppemot 500 nya jobb.

Den siffran kommer nog att minskas betydligt nu när köpcentret inte byggs alls.

De flesta nya jobben vid flygplatsen var tänkt just inom handel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygplatsen i Sälen

Mer i ämnet