Jimmie Johnsson vann Norrbärke Ski Marathon

Uppdaterad
Publicerad

Tävlingen flyttades till Grönklitt där det finns snö.

Idag avgjordes skidloppet Norrbärke Ski Marathon över 42 kilometer. Men på grund av snöbristen var tävlingen flyttad från Norrbärke till Grönklitt norr om Orsa, en flytt på drygt 15 mil.

Dagens lopp kördes  på en 10-km slinga i  och samlade många namnkunniga åkare. I slutändan var det  Jimmie Johnsson, Axa Skiclub som vann före Daniel och Richard Tynell som tävlade för Grycksbo. Bästa dam var Susanne Nyström Laisvalls SK.

Gävledala – Grön vinter 2013/14

– Det känns ju lite konstigt, men det gör inte så mycket, mer än att jag hade haft närmare till Norrbärke säger Madelene Nord från Ludvika och tävlande för IFK Grängesbergs SK.

Hon och 267 andra startande hörde till dem som fick ändra resplaner och styra mot Orsa istället. Och så har det varit den här vintern, ont om snö att både tävla och träna på.

-Jag kom hit för att jag tänkte få åka skidor på snö, det finns ingen hemma, konstaterar Mikael Wikström från Högbo GIF,  krasst.

De 42 kilometrarna fick alltså köras i Orsa-terräng istället och det är inte det första loppet som lagts om till Grönklitt.

-Det här är det tredje loppet hittills. Vi har kört Morapinglan och Axa skimaraton före det här loppet. Och vi har flera föreningar som hört av sig om tävlingar kommande helger, berättar Bror Nilsson på Orsa SK.

Nere i byn Orsa är det helt snöfritt, man måste en bit upp på höjderna för att det ska bli skidspår. Utöver tävlingsåkarna kommer 1000-tals motionärer och nyttjar spåren i Grönklitt varje dag. Det är full rulle i skogen och fullt i stugorna.

-Vi hade kunnat hyra ut ytterligare 100 stugor om vi bara hade haft dem, säger Mark Baljeu, VD för Grönklitt.

Och för de ideella krafterna i Orsa skidklubb är synen med de välutnyttjade skidspåren positiv:

-Det känns fantastiskt. När man har varit med och byggt upp den här konstsnöbanan så är det här en riktig kick, säger Bror Nilsson, som dock inte önskar fler gröna vintrar i övriga Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala – Grön vinter 2013/14

Mer i ämnet