Judokurs lär äldre att ramla rätt

Mer än 70.000 svenskar måste vårdas på sjukhus för fallskador varje år. För att motverka detta har en judotränare i Rättvik startat en kurs för att lära ut hur man ska ramla rätt för att undvika skador.

Benny Nyström från Rättvik har sysslat med judo i snart 50 år och varit instruktör nästan lika länge. Han har länge sett ett stort behov av sådana här kurser, där man lär sig att förbättra balansen, för att inte ramla. Om man skulle ramla, så ska man ramla rätt.

-När man är trygg, ramlar man inte, för då är man avslappnad, berättar Benny. Att få bort rädslan är det viktigaste.

TV: Se hela inslaget från kursen här

– Då blir man inte heller stel och trillar därför på rätt sätt och gör inte illa sig, förkunnar Back Marit Norrthon, en av deltagarna.

”Kursen ger dig smidighet och mod”

Det är ett 15-tal deltagare som går kursen i Rättvik och den har redan gett resultat.

– Jag blev omkulldragen av en hund men jag slog mig inte, tack vare att jag ramlade på rätt sätt, säger Elisabeth Grevius, en annan av deltagarna.

– Att gå den här kursen ger dig smidighet och mod – mod att släppa taget, helt enkelt, poängterar Hans Ehrling, ännu en nöjd deltagare.

Viktigt att hålla uppe huvudet

Kursledaren och judotränaren Benny Nyström har några grundregler, som han följer.

– Man ska framförallt vara rädd om det som brukar gå sönder när man ramlar: armar, handleder och huvud. Därför ska man inte ta emot sig med armar och handleder. Dessutom är det viktigt att hålla uppe huvudet. Då undviker vi fallskador.

LÄS MER: Fallolyckor allt vanligare bland äldre

LÄS MER: Judo – mer än bara en sport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer