Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med sjukvårdaren Julia Johannesson vid packning och inskrivning inför vinterövning med Hemvärnet i Dalarna. Foto: Johan Lundahl/SVT

Julia från Leksand valde Hemvärnet: ”Bara att köra”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet kvinnor som söker sig till Hemvärnet är få. Bara 16 procent av årets rekordstora ansökningsantal i Dalarna är kvinnor. Julia Johannesson från Leksand sökte för ungefär ett år sedan när hon såg utvecklingen av kriget i Ukraina.

– Min uppgift är att hålla skadade soldater vid liv fram tills de kan transporteras till mer avancerad sjukvård, säger Julia Johannesson.

Julia arbetar till vardags som fysioterapeut. Försvarsmaktens verksamhet har länge intresserat henne och när kriget i Ukraina eskalerade tog hon steget och sökte till Hemvärnet.

Ökat intresse för hemvärnet

– Jag började utbildas för ungefär ett år sedan och är inte riktigt klar än. Men det kändes värdefullt och viktigt nu när vi i Sverige håller på att förbereda oss och rusta upp, säger hon.

Ett möte mellan civilt och militärt

Hemvärnssoldaterna som samlats vid skjutfältet i Falun har civila arbeten som de lämnar någon eller några veckor per år för att öva.

Vad tar du med för erfarenheter från hemvärnet till det civila?

– Man lär sig mycket om sig själv och hur människor funkar i grupp. Man lär sig att hantera allvarliga situationer under stressiga förhållanden. Sedan har man väldigt roligt också, säger Julia Johannesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ökat intresse för hemvärnet

Mer i ämnet