Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hunden Jango mönstra in till hemvärnsövningen. Foto: Johan Lundahl/SVT

Patrullhunden Jango en del av Hemvärnet – ska upptäcka fienden

Publicerad

Hundföraren Mats Hallin och hans hund Jango har som ekipage varit med i hemvärnet i tre år. Enligt Mats så märks det att situationen för de som övar med hemvärnet blivit allvarligare sedan Rysslands invasion av Ukraina.

– Sedan kriget i Ukraina bröt ut så har det spridit sig en oro och det har lett till att fler vill vara med och bidra olika sätt, säger Mats Hallin på väg mot vinterövning med Dalregementsgruppen.

Det är närmare fyra gånger så många som ansökt till Dalarnas hemvärn i år jämfört med samma period förra året.

Ökat intresse för hemvärnet

– Det är tydligare att man tar övningarna mera på allvar nu och man inser att ens uppgift faktisk är skarp och vi tränare för skarpa situationer, säger Mats.

Höga krav och utbildning för hundar i försvarsmakten.

Inom Hemvärnet är det många olika grenar och uppgifter. Att vara hundförare till en patrullhund innebär att man tränar hundarna för att fungera som sensorer så att Hemvärnet upptäcker fienden innan de själva blir upptäckta.

– Man kan säga att hundarna ska hålla oss vid liv, så det ställs rätt så höga krav. Vi har utbildats av Svenska brukshundsklubben och det är mycket träning hela året för att klara de kontinuerliga funktionskontrollerna som visar att vi som ekipage håller de krav som ställs, säger Mats Hallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ökat intresse för hemvärnet

Mer i ämnet