Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka söker sig till hemvärnet och varför? Chefen för Dalregementsgruppen, Daniel Banck ger sin analys gällande det ökade intresset. Foto: Johan Lundahl/SVT

Stort intresse för Hemvärnet i Dalarna: ”Ett uppvaknande för svenska folket”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att gå med i Hemvärnet i Dalarna är stort. Redan två månader in på det nya året är antalet sökande fler än de var under hela 2018. Enligt Daniel Banck, chef för Dalregementsgruppen är befolkningens höga försvarsvilja orsaken till söktrycket.

– Jag märker ett intresse och en beslutsamhet hos många nu. För vissa genererar det i en försvarsvilja och de söker till Hemvärnet. För andra handlar det att söka sig till totalförsvaret eller någon annan frivilligorganisation, säger Daniel Banck.

För 20 år sedan var ungefär 70 000 personer engagerade i Hemvärnet och driftvärnet. Idag är det omkring 23 000 personer.

Ökat intresse för hemvärnet

”Snabbare och bättre utrustade”

Hur skiljer sig verksamheten idag med hur det såg ut förr?

– Idag är vi snabbare, bättre utrustade och har ett högre stridsvärde, säger Daniel Banck.

Dalregementsgruppens statistik för året visar att medelåldern på de som nu söker har ökat men att andelen sökande kvinnor minskat.

Ansökningar till Hemvärnet i Dalarnas län

2018

  • 52 ansökningar
  • 18 procent kvinnor
  • Bland kvinnor som sökte var flest i ålderskategorin 26-30 år samt 46-55 år
  • Bland män som sökte var flest i ålderskategorin 46-55 år

2024

  • hittills 69 ansökningar
  • varav 15 procent kvinnor
  • Bland kvinnor som sökte var flest i ålderskategorin 36-40 år samt 46-55 år
  • Bland män som sökte var flest i ålderskategorin 46-55 år

Under åren 2019-2020 utbildade Dalregementsgruppen en värnpliktskategori som kallades ”Skyttesoldat Hemvärn”, vilken var en naturlig källa för rekrytering. Antalet sökande de åren var mellan 100 och 200. Ungefär hälften av de sökande var då kvinnor.

Källa: Dalregementsgruppen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ökat intresse för hemvärnet

Mer i ämnet