Nu ställs operationer in även i Dalarna. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Krisen inom vården: 35 operationer ställs in i Dalarna under måndagen

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på materiel inom sjukvården tvingar nu även Dalarna att som tredje region börja ställa in operationer. På måndag 21 oktober görs endast akuta och tidskritiska operationer.

”Nu måste vår operationsverksamhet prioritera de svårast sjuka. På så sätt upprätthåller vi patientsäkerheten”, skriver Eva Ohlsson, chefläkare och medicinskt ledningsansvarig i regional sjukvårdsledning.

Informationen kommer i ett pressmeddelande på torsdagskvällen. Tidigare har Akademiska sjukhuset i Uppsala samt Region Västmanland tvingats ställa in operationer, och materielbristen påverkar även regionerna Örebro och Södermanland.

De patienter i Dalarna vars operationer ställs in kommer att bli kontaktade personligen via telefon av sjukhuspersonalen.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Vidtar försiktighetsåtgärder

”Vi vidtar nu försiktighetsåtgärder för att upprätthålla så normal sjukvårdsverksamhet som möjligt. Osäkerheten kring leveranserna är fortsatt stor och vi måste därför förbereda oss på att bristen på förbrukningsartiklar kvarstår en längre tid”, skriver Karin Stikå Mjöberg, regiondirektör, i pressmeddelandet.

”På måndag kommer vi att fatta ett nytt beslut. Vi gör en ny bedömning varje dag”, skriver hon.

Hoppet grusas varje dag

Chefläkaren Eva Ohlsson berättar för SVT Dalarna att de har haft hoppet uppe varje dag, men att det också grusats:

– Vi har ju hoppats varje dag att nu är det klart, men det har ju inte riktigt blivit så. Så därför beslutade vi att ha lite framförhållning, säger hon och fortsätter:

– Det här känns inte bra, det är tråkigt att det här händer för patienternas skull. Och personalen får jobba massa extra, de som levererar och packar upp till exempel.

Men enligt Ohlsson riskeras inga patienters liv.

– Det är ingen fara för liv. Men psykiskt, att inte få göra det man planerat, är såklart jobbigt.

Brådskande canceroperationer genomförs

Ett exempel på tidskritiska operationer är inplanerade canceroperationer som inte kan vänta utan ska opereras så fort som möjligt. Även den akuta vården ska tas om hand, så som skadade i trafikolyckor och patienter som drabbats av hjärtinfarkt, enligt Region Dalarna.

Exempel på förbrukningsartiklar som regionen har eller har haft brist på är provtagningsrör, filter till narkosapparater, EKG-elektroder och blandningsaggregat till antibiotika.

Totalt ställs 35 operationer in, 18 stycken på Falu lasarett, och 17 stycken på Mora lasarett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet