Det gamla kraftverket stängdes 1978 och det pågår nu en envis kamp för att få bygga upp det igen. Foto: Patrik Qvicker, SVT

Kampen går vidare för att få bygga ut Ejforsen

Uppdaterad
Publicerad

Kampen för att få bygga ett vattenkraftverk i de skyddade övre delarna av Västerdalälven går vidare.
Transtrands besparingsskog har nu överklagat domen som såg ut att stoppa alla utbyggnadsplaner vid Ejforsen mellan Sälen och Sörsjön.

När mark och miljödomstolen för några månader sedan besökte den omstridda platsen för kraftverksplanerna kunde det ha varit början på slutet på den långa kampen för att få bygga upp det gamla nedlagda kraftverket vid Ejforsen mellan Sälen och Sörsjön.

För, några månader senare slog domstolen fast att det inte får byggas några vattenkraftverk i den skyddade delen av övre Västerdalälven.

Fick betala över 300.000

Domen var en rejäl motgång för Transtrands besparingsskog som istället dömdes att betala alla motståndares rättegångskostnader på mer än 300.000 kronor.

Men efter överläggningar så har nu Transtrands besparingsskog beslutat att gå vidare. Bolaget som ligger bakom utbyggnadsplanerna överklagar domen och kraftutbyggarna hoppas nu att Svea hovrätt ska ta upp fallet med Ejforsen.

Lång kamp

Det har varit många års kamp för att få bygga upp det gamla kraftverket som stängdes 1978.

Några domstolar har gett visst stöd till projektet men nu senast slog alltså en domstol fast att området är närmast vildmark i dag och då går det inte att ge några  undantag för utbyggnad av älven. Ett förbud som gäller hela den nordvästra delen av Dalarna norr om Hummelforsen utanför Vansbro.

Motståndet är kompakt

Om bygget bedöms ha liten miljöpåverkan går det dock att ge vissa lättnader av förbudet.

Motståndet från en lång rad myndigheter är kompakt och om Svea Hovrätt nu ger prövningstillstånd väntas ytterligare flera års processer innan sista ordet är sagt om Ejforsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraftverket i Ejforsen

Mer i ämnet