Foto: Sofie Lind/SVT

”Kan inte bara lämna” – Visit Dalarnas framtid står på spel

Uppdaterad
Publicerad

Rättvik lämnar Visit Dalarna 2023. Men bolaget bygger på att alla kommuner är med – annars kan det i värsta fall likvideras, säger Fredrik Jarl (C), styrelseordförande för Utveckling i Dalarna Holding AB.

Diskussionen om vad Visit Dalarna ska leverera har varit en het fråga bland flera kommuner. Det var rent av inte helt lätt att skapa bolaget från början heller, förrän Malung-Sälens kommun slutligen sa ja efter flera politiska diskussioner.

Ingen ny fråga

Enligt Fredrik Jarl (C), kommunalråd i Gagnef, tillika styrelseordförande för det gemensamma bolag som äger Visit Dalarna, har frågan vänts på ytterligare under året som gått.

Visit dalarna

 –Vi har en diskussion om Visit Dalarna och där deras styrelse jobbat med frågan tillsammans med kommunerna, för att hitta hur ska Visit Dalarna levererar det kommunerna efterfrågar på ett bra sätt.

Osäker framtid – måste få med Rättvik på tåget

Men framtiden är osäker efter år 2023. Det gäller att hitta en ny finansieringsmodell som kommunerna är överens om, annars kan Visit Dalarna tvingas att likvideras.

Under hösten och våren ska kommunerna diskutera frågan – och försöka få med Rättvik igen.

– Allt bygger på att vi gemensamt jobbar för turismen, säger Fredrik Jarl (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Visit dalarna

Mer i ämnet