Varför föremålet placerats på platsen och av vem är fortfarande en gåta för polisen som utreder saken vidare och ber allmänheten om tips. Foto: Henrik Kilefors/SVT

”Kapabel att detonera” – misstänkt föremål utanför mataffär var skarpt

Uppdaterad
Publicerad

För drygt två månader slog personalen vid Coop i Falun larm om ett okänt föremålet utanför butiken – nu konstaterar polisen att föremålet var skarpt och potentiellt farligt.

– Hade den detonerat så hade den gjort stor skada. Om en person hade befunnit sig i närheten så hade man i bästa fall kommit undan med svåra skador, säger förundersökningsledaren Lars Nordanbro.

Föremålet har undersökts av bombgruppen och uppskattas kunnat göra mycket stor skada både på material och människor. Det här var Falu-Kuriren först med att rapportera om.

Föremålet kommer skickas vidare för DNA-analys och fingeravtryck, där polisen hoppas få fler ledtrådar.

Söker hjälp av allmänheten

Varför föremålet placerats på platsen och av vem är fortfarande en gåta för polisen som utreder saken vidare och ber allmänheten om tips.

– Vi vill veta varför den placerades där, om det en slump eller finns det ett syfte. Därför ber vi att man ringer om man vet något. Kan man inte lämna ut sitt namn så tar vi hellre emot anonymt än ingenting, säger Lars Nordanbro.

I videon nedan: Hör Polisens insatsledare och vår reporter från platsen när föremålet hittades.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Henrik Kilefors/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.