Kåre-bocken vid Falu gruva totalförstörd i brand

Uppdaterad
Publicerad

Den stora Kåre-bocken, landmärket vid Falu koppargruva i centrala Falun, brann ner under natten mot onsdagen. Polisen utreder branden som misstänkt skadegörelse.

00.58 natten mot onsdagen fick polisen larm om branden. När patrullen kom till platsen brann det i delar av den stora bocken.

– När vi kom dit brann det i ena benet, sen blev den snabbt övertänd, berättar Mathilda Borgström, vakthavande befäl vid polisregion Bergslagen.

”Svårt att komma åt”

Räddningstjänsten gjorde ett försök att släcka branden men insåg snart att bocken inte gick att rädda.

– När vi kom dit hade det spridit sig så pass att det inte gick att rädda. Vi försökte, men konstruktionen gjorde att det var svårt att komma åt branden, så befäl tog beslut att inte ösa på mer vatten, det hade gått för långt för att vi skulle kunna rädda den, berättar Stefan Fröbom på Räddningstjänsten Dala Mitt.

Polisen utreder branden som misstänkt skadegörelse genom brand då man inte kunnat hitta någon brandorsak, men har ingen misstänkt i nuläget.

– Det fanns ingen person i anslutning till platsen, säger polisens Mathilda Borgström.

Landmärke vid koppargruvan – oklart om den kommer att ersättas

Enligt sägnen ska det ha varit en bock som hette Kåre som upptäckte kopparfyndigheten vid Falu Gruva. Därför har bocken stått som landmärke på gruvområdet, vid infarten till Falun. Bocken byggdes 1988 och har stått intill E16 sedan början av 2000-talet.

– Kårebocken har hälsat både falubor och besökare välkomna till världsarvsstaden Falun. Vi kommer att titta på vilka möjligheter vi har att ersätta den gamla med en ny, säger Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva.

Av det som var Kårebocken finns nu på onsdagsmorgonen bara en askhög kvar. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer